2019. augusztus 18. vasárnap Ilona

Hírek - Növény

Indiában is termesztenek magyar paradicsomot

Összesen 12 növényfaj nemesítésével foglalkozik a Syngenta 30 éves ócsai kísérleti állomása. A 23 hektár szabadföldi terület mellett 7200 négyzetméternyi fóliasátorban folynak a nemesítések és az adaptációs kísérletek. Az állomáson nemesített zöldségeket Angliában, Brazíliában és Indiában is több helyen termesztik.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Idén 30 éves a Syngenta ócsai kísérleti állomása, emellett 150 éves fennállását ünnepli a globális vállalat zöldségüzletága. A Sandoz Seeds, a Syngenta jogelődje, 1987-ben nyitotta meg 2,5 hektáron a vállalat ócsai zöldségkutató intézetét, ahol ma már csaknem tízszer ekkora területen összesen 12 növényfaj nemesítésével foglalkoznak - derül ki a cég közleményéből.

A fővároshoz közeli településen ma 23 hektáros szabadföldi területen, 6000 négyzetméretes fűtött, 1200 négyzetméteres fűtetlen fóliasátorban összesen 12 növényfajjal, paradicsommal, káposztával, karfiollal, görögdinnyével, és csemegekukoricával dolgoznak a szakemberek.

A cégnél szintén komoly problémát okoz a munkaerő, ezért a gyommentesítő robotok munkába állítását tervezik és újabb nemesítési projekteket dolgoznak ki .

A Syngenta ócsai kísérleti és nemesítő állomásán az adaptációs kísérletek mellett nemesítői munka is folyik több termékcsoportban, és több olyan zöldségfajtát nemesítenek, amelyek a hazai éghajlati körülményeknek, termesztési technológiának leginkább megfelelő tulajdonságokat hordozzák. Az itt nemesített paradicsomfajtákat például Brazíliában és Indiában is termesztik, a színes karfiol és lilakáposzta pedig Angliában nagyon keresett - ismertette Antal Gyula, a Syngenta zöldségfélék üzletágvezetője.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu