2020. december 5. szombat Vilma

Hírek - Növény

Kritikus a helyzet az ország déli részén: egyre nagyobb a vízhiány a talajban

Ismét az átlagosnál melegebb és az ország nagy részén szárazabb hét áll mögöttünk, az előrejelzések szerint pedig az előttünk álló héten sem lesz ez másként. Főként az Alföld területén fokozódott a vízhiány, és a héten is csak 1-2 nap lehet némi csapadékra számítani, pedig az őszi vetések fejlődéséhez nagy szükség lenne a meleg mellett a nedvességre is.
 
 

Az elmúlt héten bár többször is esett, de az 5 millimétert csak a Dunántúl északi harmadán illetve az ukrán határ mentén haladta meg a lehullott csapadék mennyisége. Ugyanakkor a délnyugati országrészben és az Alföld túlnyomó részén is 1 milliméter alatt maradt a heti csapadékösszeg. A heti középhőmérséklet pár fokkal az átlagos érték fölött alakult azzal együtt is, hogy a hét első felében sokfelé voltak éjszakai fagyok, sőt szerdán hajnalra a déli tájakon is többfelé hűlt -5, -7 fokig a levegő. Ezzel szemben vasárnap 19–24 fokig emelkedett a hőmérséklet - írja a met.hu.

A Duna-Tisza közén és foltokban a Tiszántúlon is az aszály jelei mutatkoznak. A talaj nedvességtartalma a felső 20 centiméteres talajrétegben 40 százalék, a Dél-Alföldön 30 százalék alá csökkent, ami már kritikusan alacsony érték. Emellett a mélyebb rétegekben is szükség lenne további nedvességre. A telítettséghez képesti vízhiány a felső egy méteres rétegben északon 25–40 milliméter, a déli országrészben pedig jellemzően 70–120 milliméter között van. A meleg időben a fejlődésben lévő őszi vetések mélyre lenyúló gyökerei a legtöbb helyen még elegendő nedvességet találnak a talajban, de a további jó ütemű fejlődéshez igen nagy szükség lenne kiadós csapadékra.

Az aktuális hét első napjaiban átvonul az ország felett egy hullámzó frontrendszer, melyből többfelé várható eső, de a csapadék mennyisége csak az Őrség és a Zalai dombság területén haladja meg az 5 millimétert, máshol azonban általában 2 milliméter alatt marad. A hét további részében csak súrolják térségünket az időjárási frontok, de jellemzően száraz marad az idő, sok lesz a napsütés, és a megelőző időszakhoz képest mérséklődik a szél. Visszatérnek a hajnali fagyok, de -5 fok alatti hőmérséklet nem valószínű. A hétvégéhez képest lehűl az idő, a hét első felében 9 és 13 fok körül alakul a legmelegebb órák hőmérséklete, majd csütörtöktől ismét melegedés kezdődik a hét második felében már 20 fok közeli maximumokkal. Újabb hidegfront vasárnap valószínű, de a jelenlegi számítások szerint kiadós csapadék ebből sem várható. A szárazság miatt továbbra is nagy a veszélye a vegetációs tüzeknek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu