Már a körtéért is aggódni kell? Egyre kevesebb terem a népszerű gyümölcsből

Már a körtéért is aggódni kell? Egyre kevesebb terem a népszerű gyümölcsből

agrarszektor.hu
Az USDA FAS prognózisa szerint a 2020/2021-es piaci évben 5%-kal csökken a globális körtetermés, míg az EU termelése a tavalyi kiugróan alacsony szint után normalizálódik. A piaci évet a déli félteke országainál a naptári évre, míg az északi félteke országainál a júliustól júniusig terjedd időszakra adják meg.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium Külügyi Szolgálata (USDA Foreign Agriculture Service, FAS)
legfrissebb becslései szerint a 2020/21-es piaci évben a világ körtetermelése a tavalyihoz képest 1,2
millió tonnával, 22,1 millió tonnára csökken, elsősorban a kínai fagykárok következményeként - írja a FruitVeb

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Kína: a globális volumen több mint 60%-át adó kínai körtetermés a prognózis szerint 16 millió tonna körül alakul, ez 1,3 millió tonnával marad el az egy évvel korábbi szinttől. A visszaesés fő oka a legfőbb termesztő körzetet (Hebei tartományt) sújtó április fagykár, melynek következtében a FAS a kínai export 25%-os csökkenését valószínűsíti (470 ezer tonnára). Az ázsiai ország importja 10 ezer tonna körül alakul majd, ez is visszaesésnek minősül, elsősorban azért, mert az utóbbi évek lassú fejlődése után csökkent az igény a nyugati típusú körtékkel szemben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Európai Unió: az Európai Unió körtetermése a tavalyi év időjárási és növényvédelmi problémáit követően több mint
10%-kal, 280 ezer tonnával nő, a teljes termés várhatóan 2,3 millió tonna körül alakul majd. Belgiumban a Conference fajtából a várakozások feletti termést takarítottak ugyan be, de mivel erre a piaci szereplők nem számítottak, viszonylag nagy tételek is csak nehezen találtak maguknak vevőt, ezért az árak kedvezőtlenül alakultak. Kifejezetten jól sikerült viszont a szezon a Doyenné du Comice fajtánál: magas árak mellett a teljes készletet sikerült értékesíteni, a hűtőtárolók már szinte teljesen kiürültek.

Hollandia: ott sem úszták meg az exportőrök a Conference túlkínálatot, ugyanazokkal a problémákkal (alacsony árak, alig létező kereslet) szembesültek, mint belga kollégáik. A hűtőtárolókban ennek eredményeként bőven van gyümölcs, a készletek várhatóan július-augusztusig elegendőek lesznek. A Comice itt is sikerfajtának bizonyult, mert a termesztési nehézségek miatt az utóbbi években visszaesett a termőterülete, ám a kereslete stabil maradt, ami magasabb árakat eredményezett. Olaszországban problémamentesen zajlik a körte értékesítése, bár a kereslet itt sem túl intenzív, de az alacsonyabb termés miatt legalább az árak nem estek vissza számottevő mértékben, átlagos árszínvonalon zajlik a forgalmazás.

EZ IS ÉRDEKELHET

Németországban szintén stabil, a tavalyinál kissé alacsonyabb árak tapasztalhatók, a legnagyobb tételeket jelenleg a Dél-Afrikából származó Packham's Triumph, valamint a Chiléből érkező Abate Fetel és Forelle fajtákból értékesítik. Az utóbbi pár hétben gond volt az olasz Abate Fetel tételek minőségével, itt árcsökkentésre is sor került, vagy a viszonteladók egyszerűen kevesebbet rendeltek. A kereslet Németországban sem túl magas, problémamentesen elláthatók az igények. A dél-afrikai Packham's 1,2 euró/kg-nál kezdődik, gyenge emelkedést mutat, de a tavalyi 1,32 euróhoz képest még mindig alacsonyabb, a legdrágább tételeket Kölnben 1,4 euró/kg körül értékesítették. Stabilan 2,5 euró/kg körül mozog az argentin Abate Fetel, a chilei és dél-afrikai Forelle 2-2,3 euró/kg között kapható a nagybani piacokon.

Franciaországban a tavalyinál 10%-kal több körte termett, és a hűtőházakban tárolt készletek minősége is kiváló magas Brix-értékkel. Az értékesítők csupa jó hírről számoltak be: egyrészt a gallok felfedezték magukban a patriótát, és sokkal magasabb arányban vásárolnak hazai gyümölcsöt, mint korábban. Másrészt az utóbbi években olyan fajtákat vezettek be a piacra, amelyeket a fiatalabb korosztályok nagyon szeretnek, ráadásul még többet is hajlandók fizetni a hazai áruért. Ez egyben azt is jelenti, hogy a franciáknál a körte éves forgalma új rekordot dönthet az idén, olyannyira, hogy a hazai áruból már alig lehet kielégíteni a keresletet.

Spanyolországban nagyon rájár a rúd a Blanquilla fajtára, a fagyok és az apró méret miatt rengeteg volt a minőségi probléma. Ennek a fajtának a fő exportpiacai az utóbbi években Olaszország, Izrael és Görögország voltak, csakhogy Izrael idén önellátóvá vált, ráadásul az ottani fogyasztók a nagyobb méretű gyümölcsöt kedvelik, amit a spanyol szállítmányokban idén vadászni kell. Görögország is saját termelésének növelésére koncentrál, ami egyrészt azt jelenti, hogy kevesebb spanyol árut importál, másrészt pedig egyre többet szállít Ciprusra, úgyhogy a derék ibériaiak hosszú távon ezen a piacon sem dédelgethetnek merész álmokat.

A spanyol Conference a szezon első felében igen jó áron nagyon kelendő volt, a kínálatot jóval meghaladó kereslet alakult ki. Ez egészen addig tartott, amíg a belga és holland készletek piacra nem kerültek, ami olyannyira leverte az árakat, hogy az már a Benelux termelőknek sem kedvezett. Hosszabb távon a spanyol exportőrök attól is tartanak, hogy a klímaváltozás miatt a belga és holland Conference körték egyre édesebbek lesznek, fokozatosan eltűnik az ízbeni különbség a Spanyolországban termesztett gyümölcsökhöz képest, ami azt jelentheti, hogy a spanyol termék
komparatív előnye csökken.

EZ IS ÉRDEKELHET

A nagyobb termés ellenére az EU exportjának volumene várhatóan csökken, főleg az Ibériai félszigetet sújtó jégesők és tartós esőzések miatt, melyek a virágzás és a terméskötődés időszakában jelentkeztek ez főleg a Brazíliába irányuló exporttételek mennyiségét csökkenti számottevően. Várhatóan az import szerény növekedést mutat, teljes mennyisége 190 ezer tonna körül alakul.

Az orosz körtetermés 20%-kal (43 ezer tonnával) lesz kevesebb a tavalyinál, a prognózis szerint 247 ezer tonna várható a 2020/2021-es évben. Ennek oka az árutermelő ültetvényeket sújtó kedvezőtlen időjárás, valamint a tavalyi rekordtermés miatti jelentős alternancia hatás. A betegségek kockázata és a hűtőtárolással kapcsolatos problémák miatt az árutermelő gazdaságoknál az utóbbi években megfigyelhető volt, hogy egyre inkább átállnak almára, a háztáji gazdaságok viszont a körte jóval magasabb ára miatt továbbra is látnak fantáziát a gyümölcsben.

A tavalyi rekordalacsony import 15%-kal, 230 ezer tonnára nő, ezzel továbbra is Oroszország marad a világ legnagyobb körteimportdre. Elsősorban a Fehéroroszországból és Törökországból származó szállítmányok bővülése várható a déli félteke országaiból viszont alacsonya bő mennyiség érkezik. Egyesült Államok: az USA össztermése valamivel 5%-ot meghaladó mértékben (37 ezer tonnával) 608 ezer tonnára csökken, főleg az alacsonyabb termésátlagoknak és a kisebb termőterületnek köszönhetően. A kisebb termés és a visszaeső mexikói kereslet miatt az export volumene is alacsonyabb lesz, várhatóan 110 ezer tonna körül alakul. A behozatal szintén csökkenést mutat, a becslés szerint 71 ezer tonna körül várható, ennek oka, hogy a hagyományos szállító országokban is alacsonyabb készletek állnak rendelkezésre, főleg Dél-Koreában.

EZ IS ÉRDEKELHET

Argentína: az idei argentin termelés enyhe csökkenéssel 620 ezer tonna körül alakul majd, mivel az utóbbi pár évben megtört a termőterületek növekedése, és egyre kevesebb helyen termesztik a gyümölcsöt. A kisebb termelők a megugró költségek miatt sok helyen felhagynak a termeléssel, és nemhogy új ültetvények nem létesülnek, hanem a már eltelepített gyümölcsösök művelésére sincs elegendő forrás. Ez az exportvolumen kis mértékű csökkenését is maga után vonja, az USDA 320 ezer tonnás kivitelt valószínűsít.

Dél-Afrikai Köztársaság a korábbi években az országot sújtó aszályhullám ellenére a termés az előzd évinek megfelelő, 410 ezer tonna lesz a prognózis szerint. Az aszályos időszak alatt a termelők az idősebb, a stresszt már nehezen túrd fákat fiatalabbakkal pótolták, és a termőterület kis mértékben növekedett is. A stabil termés mellett az export volumene is változatlan marad, 230 ezer tonna körül alakul majd. Chile: a hűvösebb nyárnak, a januári esőzéseknek és a koronavírus-járvánnyal összefüggő munkaerőhiány miatt 10%-kal, 202 ezer tonnára esik vissza a termelés a dél-amerikai országban. Az export az alacsonyabb készletek miatt várhatóan szintén visszaesik, immár a második évben, mennyisége várhatóan 106 ezer tonna körül alakul majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03