2021. június 25. péntek Vilmos

Hírek - Növény

Óriási károk alól mentesülhetnek a magyar gazdák: csupán ennyit kell tenniük érte

Az elmúlt napok esőzései enyhítettek az elmúlt év őszétől ez év elejéig tartó csapadékszegény időszak problémáin, de az őszi vetésű kalászos gabonafélék, mint az őszi búza, őszi árpa, valamint az ugyancsak őszi vetésű repce esetében így is jelentős terméscsökkenés várható az aszálykárok miatt. Májusban ugyanakkor újabb nehézséget okoz a gazdáknak az időjárás: a Dunántúlon már több helyen tarolt jégeső viharok kíséretében. A károk mérséklésében segítheti a gazdákat a megfelelő és jó időben, akár már a novemberi-decemberi időszakban kötött biztosítás.
 
 

Az őszi vetésű szántóföldi növények esetében jelentősen érzékelhető a novembertől tartó aszályos időjárás káros hatása - írja közleményében a Groupama Biztosító Zrt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján megfigyelhető, hogy az ország területeit nem egyforma mértékben sújtotta az időjárási anomália. Míg a nyugati és dél-nyugati tájakon kevésbé okozott kárt a csapadék hiánya, addig északon –- ahol akár az átlagtól való – 60 milliméteres eltérés is tapasztalható – súlyosabb a helyzet, ami megmutatkozik a biztosítóhoz beérkezett kárbejelentések eloszlásában, illetve számában is. Ezeken a helyeken minimum 30-40 százalékos terméskiesés várható. Az aszályos időszak után ugyanakkor a jég okozhat komolyabb károkat, a Dunántúl több területén ugyanis már május elején jégeső esett vihar kíséretében.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

„A gazdákhoz sok esetben nem jut el a megfelelő információ a biztosítások típusairól, feltételeiről, előnyeiről, mert nincsenek közvetlen kapcsolatban a biztosítóval. A növénybiztosítások megkötésének vagy megújításának 70 százaléka májusra esik, mivel a díjtámogatott növénybiztosításokat 2019. május 31. előtt lehet megkötni. Az utolsó pillanatig várnak annak ellenére, hogy a gazdák ilyenkor már jócskán benne vannak a munkában. Ha januárban vagy februárban, vagy akár még előbb intéznék a biztosítást, egy nyugodtabb időszakban, megfontoltabban tudnának döntést hozni, ráadásul utólagos módosításokra is lenne lehetőség, de erről is kevesen tudnak. Ebben segítheti a termelőket egy új kommunikációs csatorna, amelyet a Groupama Biztosító és a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) nyitott. A két szervezet közötti stratégiai partnerség célja többek között, hogy erősítse a mezőgazdasági biztosítások hitelességét és szakmaiságát” – mondta el Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu