2021. február 25. csütörtök Géza

Hírek - Növény

Repce: a globális mérleg nem romlik, csak Európa jár rosszabbul

A 2019/20-as gazdasági évre a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) nem hogy csökkenést, hanem enyhe emelkedést vár a repce globális piacán. Ennek okaként az ausztrál és az ukrán termelés megugrását jelölték meg. Vagyis lesz repce a piacon, de akkor sem itt. Az EU mindenképpen nagyobb importra szorul.
 
 

Ausztráliában tavaly a szárazság ugyan megtizedelte az állományt, most viszont 3,7 millió tonnás termést várnak, ami azt jelenti, hogy visszatérnek a szokásos szintre. Ukrajna pedig kifejezetten örült az enyhe télnek, az azóta is kedvező időjárás a várható repcetermést rekordmagasságba emelheti. Idiában szintén a szokásosnál nagyobb lehet a betakarított mennyiség.


A legnagyobb csökkenést azonban éppen a legfontosabb kibocsátók szenvedik el idén: Európa és Kanada. A gyengébb időjárási kondíciók mellett a sokkal kisebb elvetett terület okozza a nagy terméskiesést. (Utóbbi egyébként szintén időjárási okokból következett be.) Az IGC szerint, ha mindent egybevetünk, még mindig egy enyhe plusz jön ki a számolás végén az előző évhez viszonyítva. A 2016/17-es évjárathoz mérten viszont még így is jóval gyengébb lesz az aratás.

Ha a globális termést és felhasználást vetjük össze, akkor ezek hasonló arányban állnak majd egymással, mint az elmúlt években. Vagyis a kínálat fedezni fogja a keresletet az elemzők szerint, így a gazdasági év végére ismét 6 millió tonna repce áll majd a világ rendelkezésére, ennek 70 százaléka a három nagy exportőr - Asztrália, Kanada és Ukrajna - raktáraiban pihen. A globális repcekereskedelem 9 százalékos emelkedéssel megugrik idén, ami annak köszönhető, hogy Európa (és Ázsia) most sokkal több importárut igényel majd az ipar kiszolgálásához.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu