2020. február 20. csütörtök Aladár, Álmos

Hírek - Piac

Ezen a téren nagyon tudunk: csirkehús

Míg csirkehúsból versenyképes a magyar termelés, addig a pulykahúsról ez nem mondható el. A lengyelek félelmetes tempóban jönnek fel. Keleti szomszédunk, Ukrajna is profitálni tudott az unióval kötött társulási megállapodásból, amelynek része az áruk szabadabb áramlása a felek között.
 
 

Az Európai Bizottság adatai szerint az unió baromfihús-importja több mint 9 százalékkal 257 ezer tonnára csökkent 2018. január–áprilisban az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva. Az import döntő része Thaiföldről érkezett, összesen 102 ezer tonna. Nőtt továbbá a 2017 szeptembere óta szabadkereskedelmet élvező Ukrajnából a behozatal, méghozzá 127 százalékkal. Brazíliából ellenben - a húsbotrányoknak köszönhetően - 86 ezer tonnára (–45 százalék) csökkent a baromfihús-import ebben az időszakban. A közösség baromfihúsexportja 11 százalékkal 565 ezer tonnára nőtt 2018 első négy hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Főként a Fülöp-szigetekre ugrott meg az értékesítés (+213 százalék).

A KSH adatai alapján Magyarország baromfihús-importja alig 1 százalékkal 25 ezer tonnára nőtt 2018 első négy hónapjában. Ezen belül a csirkehús behozatala 9 százalékkal csökkent, míg a pulykahúsé 18 százalékkal emelkedett. Utóbbiból a lengyelek számítanak a leghatékonyabb termelőnek egész Európában. Nem csoda, hogy a teljes baromfihús-import csaknem egynegyede innen érkezett hazánkba. Viszont Magyarország baromfihús-exportja is ötödével bővült, 66 ezer tonnára nőtt 2018. január és április között.

Hogy érzékeltessük a  magyar termelés versenyképességét az unióban, elkészítettünk egy grafikont az AKI információs rendszere alapján. A képen az egész csirke (65%-os) feldolgozói értékesítési ára látható 2018. 25. hetében. Nálunk olcsóbban csak a lengyelek képesek termelni.

Forrás: AKI PÁIR

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu