2021. szeptember 17. péntek Zsófia

Hírek - Piac

Kína hihetetlen összegeket költ a szója és a kukorica termelésének támogatására

Kína idei célkitűzése, hogy búzából és rizsből megőrizze teljes önellátottságát, valamint fokozza a szója és a kukorica termelését. Ezt gáláns támogatásokkal ösztökéli is. A kínai kormányzat az uniós polgárok számára elképzelhetetlenül nagy összegeket költ a stratégiai szektorok dotációjára.
 
 

Gyakorlatilag befejeződött a kukorica és az egyéb tavaszi növények elvetése Kínában. A vízi erőforrásokért felelős minisztérium várakozásai szerint az idei szezon is száraznak ígérkezik a térségben, az észak-kínai termőkörzetben a nyári időszakban az időjárási anomáliák kockázata is nagyobb az átlagosnál. Kína idei célkitűzése,  hogy búzából és rizsből megőrizze teljes önellátottságát, valamint fokozza a szója és a kukorica termelését. Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború azonban nem kedvezett a szója és kukorica vetésének, mivel a kormányzat az utolsó pillanatig halogatta annak eldöntését, hogy melyik kultúrát millyen mértékben támogatja idén. November helyett csak idén döntött arról, hogy

a szója támogatását változatlan szinten hagyja (670 dollár/ha, 190 ezer forint/ha), míg a kukoricáét a duplájára, 223 dollárra (63 ezer Ft/ha) emeli.
190 ezer forint/ha a szója dotációja

Az egyes tartományok ezen felül is támogathatják a termelést. Ha belegondolunk: több mint 41 millió hektáron kell biztosítani a kormányzatnak a kukoricatámogatást, és a szója is több mint 8 millió hektárt foglal el. Az extratámogatás ellenére valamelyest csökkent az alapvetően takarmányozási célra vetett kukorica termőterülete idén, ami a sertéspestisnek köszönhető.

Kína sertésállománya 13 százalékkal zsugorodik idén az afrikai sertéspestis miatt,

374 millió egyedre eshet, ami a sertéshústermelést 5 százalékkal veti vissza - számol az USDA. Pillanatnyilag nem látszik, mikorra térhet magához a szektor a járvány okozta sokkból. Az ágazatot ellátó kukoricatermelés idén 2,3 millió tonnával kevesebb, 255 millió tonna tengerit szolgáltat. Az igény azonban 282 millió tonna lenne, így az import fokozódni fog ebből a terményből. Búzából a 2019/20-as gazdasági évben 131,5 millió tonna teremhet, rizsből pedig 207 millió tonna várható. Mindkettőből önellátó az ország, előbbiből 124 millió tonnára, utóbbiból 145 millió tonnára van szüksége.

Kína sertéshús-termelése az északkeleti régióba összepontosul, távolabb a nagyobb népsűrűségű területektől. Az afrikai sertéspestis terjedését ilyen koncentrált állomány mellett csak a biobiztonsági intézkedések fokozásával lehet megfogni. Ehhez az is szükséges, hogy a takarmányipar is szorosabb vertikális kapcsolatokat építsen ki Kína kukoricaövezetében, ahol a termeléstől a tároláson át a feldolgozásig minden integráltan folyik. Úgy tűnik, a specializáció is elkerülhetetlen: a déli tartományok takarányipara egyre inkább átáll az akvakultúra és a baromfiszektor kiszolgálására, míg az észekkeleti régió takarmányipara az ottani sertéstartóknak szállít.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu