Profilt váltott a luxusitalokat készítő cég: új technológiával gyárt kézfertőtlenítőt

Profilt váltott a luxusitalokat készítő cég: új technológiával gyárt kézfertőtlenítőt

agrarszektor.hu
A New York-i székhelyű technológiával és életvitellel foglalkozó cég, az Air Co. az egyre nagyobb méreteket öltő koronavírus-krízis hatására átállította a termelését, és mostantól nem luxusitalokat gyártanak, hanem kézfertőtlenítőket. Nemcsak a vállalkozás döntése elismerésre méltó, hanem az eljárás is, amivel a szükséges alkoholt előállítják.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az Air Co. tavaly dobta piacra a nem egyszerűen karbonsemleges, hanem egyenesen karbonnegatív vodkáját, írta meg a Springwise. A cég ugyanis összegyűjti a levegőben levő szén-dioxid-szennyeződést, és víz hozzáadásával alkoholt készít belőle, majd napenergiával működő berendezéseivel ezt párolja le. A kézfertőtlenítőknek legalább 60%-os alkoholtartalommal kell rendelkezniük, hogy megfelelően működjenek. A legtöbb ilyen terméket 70%-os etilalkoholból készítik, ami a technológiának köszönhetően az Air Co. fő terméke.

A cég alkohol-előállító eljárását a növények fotoszintézise inspirálta: a vizet hidrogénre és oxigénre bontják, amelyhez eztán hozzáadják a szén-dioxidot. A keverék így vízzé és alkohollá válik, amelyet már egyszerű feladat a kívánt erősségűre lefőzni. Az eljárásnak köszönhetően a teljes erjesztési folyamat kihagyható, vagyis nem kell hozzá a mezőgazdaság által megtermelt növény, ez pedig további költségcsökkenéssel jár.

A cég nemcsak a termelésben használja a “jót s jól" elvét, hanem a felhasználásban is. A világban tomboló koronavírus-járványra való tekintettel bejelentették, hogy kapcsolatba léptek a helyi hatóságokkal, hogy a kézfertőtlenítő-szereiket eljuttathassák azokra a területekre, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?