Nyitnak a vendéglátóhelyek, beindul a sörfogyasztás? Így látják a hazai gyártók

Nyitnak a vendéglátóhelyek, beindul a sörfogyasztás? Így látják a hazai gyártók

agrarszektor.hu
A gördülékeny nyitás érdekében a gyárak megadják az infrastrukturális segítséget a kocsmáknak, vendéglőknek - mondta Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének az igazgatója, aki beszélt a hazai termékek és az importsörök versenyéről, valamint a legújabb fogyasztói trendekről is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Sokan várták, hogy elfogyaszthassanak egy korsó frissen csapolt sört a kedvenc kocsmájuk kerthelyiségében, s erre a korlátozások részleges, múlt hét végi feloldásával immár van is lehetőségük. Ezzel együtt a gyengébb első negyedév után jobb folytatásban bízik a hazai söripar, de az április-júniusi időszakban látványos fellendülésről még korai beszélni - olvasható a Világgazdaság honlapján. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Tartok tőle, hogy a második negyedév söreladásai a teraszok nyitása ellenére jelentősen el fognak maradni a korábbi évek szezonkezdetén tapasztaltaktól

- nyilatkozta Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

Ennek pedig memcsak az lehet az oka, hogy a teraszok nyitása önmagában korlátozott vendéglátóipari forgalmat jelent. Nagy valószínűséggel nem fog tudni majd minden egység kinyitni, hiszen a HORECA-szektor ma rosszabb állapotban van, mint tavaly ilyenkor. A szakember szerint azoknak a helyeknek is, amelyek ki fognak tudni nyitni, több akadállyal meg kell küzdenie majd. Többek között a forráshiánnyal, infrastrukturális korlátokkal és a munkaerő elvándorlásának a következményeivel. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A legnagyobb gond az lehet, hogy rengeteg vendéglátó szakember áramlott át más ágazatokba a biztosabb megélhetés miatt az elmúlt időben. Mivel feltehetően jelentős részük megtalálta számításait, nem is fog már visszatérni ebbe a szektorba.

A sörszövetség igazgatója szerint nehéz megjósolni, hogy a meleg, napos idő közeledtével és a korlátozások fokozatos feloldásával a vendégek milyen ütemben térnek vissza a megszokott helyeikre.

Egyrészt feltételezünk egyfajta Covid utáni óvatosságot, másrészt láthatóan nagy az igény arra, hogy az emberek újra találkozhassanak, élvezhessék a vendéglátóipari szolgáltatásokat

- jelentette ki Kántor Sándor. Hozzátette, hogy a fogyasztási szerkezet is biztosan eltér majd a korábbi évekétől, hiszem elég, ha csak a külföldi turistákra gondolunk, akiknek az aránya lényegesen kisebb lesz.

A szakemberek sorra járják a vendéglátóhelyeket, hogy a csapolóberendezések a leállások után frissen szervizelve, újra tisztán, megbízhatóan, biztonságos működéssel szolgálják ki a vendégeket. Ezen túlmenően a sörgyárak mindegyike visszafogadja a lejárt készleteket, és frissel helyettesíti azokat. Nem utolsósorban pedig pótolják az amortizálódott eszközöket, új márkaazonos poharakat és berendezési tárgyakat biztosítanak azok helyett, amelyek megsérültek vagy elavultak. 

Az azonban már biztos, hogy a vendéglátás nyitásával a kiskereskedelmi forgalom valamelyest vissza fog esni. A söriparban felgyorsult az innovációs ciklus, folyamatos az új produktumok megjelenése, a jól ismert márkák felfrissítése - ez alapvetően változtatta meg egy hagyományosan hosszú termékciklusú iparág dinamikáját.

EZ IS ÉRDEKELHET

A beltartalom és az ízvilág terén a csökkenő alkoholtartalom és a gyümölcsös, friss variánsok mutatják a fejlesztés irányát. Ennek megfelelően a felső erjesztésű sörök vagy az azok ízvilágát idéző, de hagyományos alsó erjesztésű eljárással készült változatok adják az új termékek zömét. Az alkoholtartalom folyamatos csökkentése mellett az alkoholmentes italok előállításának a technológiai fejlődése a legszembeötlőbb

- mondta a szakember. A vásárlók egyébként ragaszkodtak a minőségi termékekhez, éppen ezért a prémium- és a középkategóriás produktumok válságállónak bizonyultak.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02