2020. november 26. csütörtök Virág

Hírek - Agrárpénzek

Agrárfinanszírozás nyelve: Mit várunk 2020-ban az agrárfinanszírozási piacon?

A bankrendszer a koronavírus-járvány után is hitelezni fog a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban is. A hangsúlyok és a kockázati étvágy változik, de az állami programoknak és a bankok stabil pénzügyi helyzetének köszönhetően nem számítunk még recesszió esetén sem a 2008-2010 évihez hasonló banki szigorításokra és az élelmiszergazdaság hitelállományának csökkenésére.
 
 

Mire számíthatunk mezőgazdasági vállalkozóként manapság, ha banki finanszírozásra van szükségünk, mi változott a koronavírus-járvány hatásaként? Hogy erre válaszoljunk, először sorba vesszük a „kínálati oldal” (bankrendszer, állami programok, kamatszint) és a „keresleti oldal” (mezőgazdasági vállalkozások) tényezőit, valamint megosztjuk saját közvetlen tapasztalatainkat is. 

A kínálati oldalon a hitelezést támogató hatások vannak többségben, amit az MNB legutóbbi kamatvágása is megerősített. Az állami finanszírozási programok, kiemelten az NHP Hajrá egy olyan eszközt ad a bankrendszer kezébe, amit a forgó- és a beruházási hiteltermékeik mögé is betehetnek. Az új krízisgarancia konstrukció révén legfeljebb 6 éves futamidőre akár 90%-os mértékű intézményi kezességet is igénybe vehetnek az erre jogosultak. A bankrendszer is sokkal jobb állapotban van most, mint a legutóbbi gazdasági visszaesés időszakában, így bár szigorítások várhatóak a hitelezési alapelvekben, ez véleményünk szerint nem lesz olyan mértékű, ami az összesített hitelállomány csökkenéséhez vezetne. 

A keresleti oldalon ágazatonként és hiteltípusonként erősen eltérő hatások azonosíthatóak. Összességében továbbra is a növekedést támogató tényezők erősebbek, de ez főként az éven belüli, rulírozó/forgó finanszírozást tekintve igaz: az ágazat éven belüli finanszírozási igényei összességében talán még erősödtek is. Az új beruházásoknál a Vidékfejlesztési Program kifutása miatt amúgy is gyengül az aktivitás, amire rátett a koronavírus-járvány miatti bizonytalanság is. Üzleti tervet készíteni ilyen környezetben csak nagy bizonytalansággal lehet, főként az élelmiszeripari beruházásoknál látunk kivárást, újratervezésre irányuló szándékot. A korábban elhatározott cégvásárlási tervekről a felek jellemzően nem mondanak le, újakat azonban már sokkal kevésbé határoznak el. Az NHP Hajrá feltételrendszere miatt élénkítheti a kiváltást, bankváltást, azonban véleményünk szerint ez éppen a bankok kockázati étvágyának mérséklődése miatt nem lesz tömeges. 

Úgy gondoljuk, hogy továbbra is a mezőgazdaság marad az egyik legkevésbé kockázatos ágazat, mivel az ezt támogató tényezők (földháttér, gazdálkodói elköteleződés, EU-s támogatások) nem változnak. A következő fél-egy év azonban olyan kihívásokat tartogat az ágazat számára – aszállyal, madárinfluenzával, afrikai sertéspestissel súlyosbítva – ami miatt a finanszírozók az eddigieknél is jobban figyelik majd a hiteligénylők rövid távú likviditási helyzetét.

Írta: Fazakas Péter, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu