Elindult a második NAK TechLab: a jövő mezőgazdasági megoldásait keresik

Elindult a második NAK TechLab: a jövő mezőgazdasági megoldásait keresik

agrarszektor.hu
Kezdetét vette a második Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) TechLab agrár startup inkubátor program, mely piacképes innovációkkal segíti az agrárium hatékonyságnövelését. A program segítségével olyan fejlesztések indulhatnak el, melyek nagyban elősegítik a mezőgazdaság digitalizációját, ezáltal versenyképesebbé, fenntarthatóbbá és környezettudatosabbá téve az ágazatot.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A NAK TechLab második inkubációs programjának első két napján máris közel száz egyeztetés zajlott le a startupok és a programhoz csatlakozott nagyvállalati szereplők, befektetők és technológiai partnerek között. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal által közösen indított program célja a mezőgazdasági hatékonyságot növelő megoldások felkarolása, valós környezetben tesztelése, alkalmazása, a hazai gazdálkodók mindennapjaiba beépítése, tudhattuk meg a NAK közleményéből.

A szeptember közepén indult inkubációs program első szakaszában 17 startup csapat vett részt, akik agrárszakértőktől és üzletfejlesztési szakértőktől kaptak segítséget, felkészülve a következő nap üzleti megbeszéléseire. Az agrár startupok ezt követően a nagyvállalatok képviselőivel folytattak tárgyalásokat arról, hogy a partnerek által megfogalmazott kihívásokra az ő megoldásuk mennyire lehet megfelelő.

A kiválasztási tábort követően 20 pilot projekt indulhat az startupok és a nagyvállalatok között, melyet folyamatos facilitált munka kísér a 3 hónapos program időtartama alatt. Az induló projektek 20 új agrárszolgáltatás lehetőségét alapozzák meg, ezzel reagálva a mezőgazdaság aktuális problémáira. A megoldások között találkozhatunk az élővizek és az ipari folyadékok monitorozásával foglalkozó csapattal, adatalapú gazdálkodást szorgalmazó megoldással, amely állattartó telepek teljes ökoszisztémájának megfigyelésére hozna web alapú megoldást.

A programhoz csatlakozó nagyvállalatok - Auchan Retail Magyarország, Axiál Kft., Bonafarm Csoport, Corteva Agriscience, KITE Zrt., SIÓ-Eckes Kft., Syngenta Magyarország - tudják a legeredményesebben validálni a fejlesztéseket és azoknak széles körű elterjedéséhez is segítségükkel vezet az út. Az agrár nagyvállalatok mellett olyan technológiai és befektetői vállalatokkal dolgozhatnak együtt a startup csapatok, mint például a Vodafone vagy a Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt. A nagyvállalatok, befektetők és technológiai partnerek hármasát egészíti ki a NAK mezőgazdasági és élelmiszeripari szaktudása. Ebben az együttállásban tudnak az agrár technológiai megoldások a leggyorsabban fejlődni.

A 3 hónapos inkubációs programban résztvevő startupok üzleti képzések, intenzív workshopok során, valamint agráripari, üzletfejlesztési és nagyvállalati mentorokkal dolgozva hozhatják lendületbe fejlesztésüket. Az inkubációs folyamatot egy úgynevezett Demo Day zárja november végén, melyen szakmai zsűri, az agrárium döntéshozói előtt mutatkozhatnak be a projektek, így akár más vállalatokkal és befektetőkkel is kapcsolatba kerülhetnek.

Az idei inkubátorprogram rövid bemutatóját ezen a linken, a program első szakaszáról szóló ízelítőt pedig itt lehet megtekinteni.

(A cikkben felhasznált képek a NAK TechLab tulajdonát képzik.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?