2021. szeptember 23. csütörtök Tekla

Hírek - Agrárpénzek

Kivégezheti a brit belügyminisztérium legújabb törvényjavaslata az angol baromfiipart

Fokozódnak a félelmek, hogy az Egyesült Királyság baromfiipara megsemmisülhet, miután kiderült, hogy a brit belügyminisztérium bevándorlási és szociális biztonsági koordinációs törvényjavaslata a legfontosabb élelmiszeripari dolgozókat „alacsony képzettségűnek” nevezi, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
 
 

A brit baromfiágazatban dolgozó élelmiszeripari dolgozók 60% -a EU-bevándorló, és közülük sokan rendkívüli áldozatokat hoztak a Covid-19 járvány idején az ország élelmiszerrel való ellátása érdekében, olvasható a NAK oldalán. A törvényjavaslat valószínűleg romboló hatással lesz a brit élelmiszer-előállításra és a nemzeti élelmezésbiztonságra, mondta Richard Griffiths, a Brit Baromfi Tanács (Bitish Poultry Council - BPC) vezérigazgatója.

A törvényjavaslatot támogatta a brit parlament alsóháza, és ha királynő is jóváhagyja, akkor megteremti a jogi keretet a személyek az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti szabad mozgásának megszüntetésére. Ez úgynevezett pontalapú belépési rendszert jelentene azon személyek számára, akik fizetése a 25 600 font minimálbért meghaladta, és akiket „magasan képzetteknek” tartottak. A brit kormány azt javasolta, hogy 2021. január 1-jétől szüntessék meg az Egyesült Királyságban az állandó tartózkodási lehetőséget az „alacsonyabb képzettségű” munkavállalók számára.

Richard Griffiths szerint a kormánynak el kell ismernie, hogy a nemzet vacsoraasztalán lévő ételeket nagyrészt azok az emberek állítják elő, akiket az általuk benyújtott javaslat idegenné nyilvánít. Ez a törvényjavaslat valószínűleg romboló hatással lesz a brit élelmiszer-előállításra és a nemzeti élelmezésbiztonságra. Az Egyesült Királyság nem engedheti meg magának, hogy elveszítse „meg nem énekelt hőseit”, akik közül sokan ott vannak, szembesülnek a kihívásokkal, és életüket kockáztatják, hogy táplálják ezt az országot, mondta a szakember.

Az Egyesült Királyság baromfiágazatában alig 23 ezer ember dolgozik, és a jelenlegi becslés szerint az alkalmazottak éves fluktuációja 30%. Ezért az iparágban évente mintegy 7 ezer üres munkahely van, amelyeket az Egyesült Királyságon kívüli munkavállalókkal kell betölteni – állítja a BPC, amihez a szervezet vezérigazgatója hozzátette, hogy a Covid-19 megerősítette az élelmiszerekbe csomagolt önbizalom és méltóság fontosságát.

A kormánynak gondoskodnia kell arról, hogy a brit ételek és az általuk képviselt minőség mindenki számára megfizethetőek és elérhetőek maradjanak. Elveszítjük az irányítást a fölött, hogy hogyan tápláljuk magunkat, ha kirántjuk a szőnyeget a brit élelmiszer-előállítók lába alól abban az időben, amikor az élelmiszerbiztonság kérdéseit a saját kezünkbe kellene vennünk

– mondta Richard Griffiths.

Az új elemzés szerint a munkaerő vonzásának és megtartásának költségei jelenthetik a legnagyobb veszélyt a baromfiüzemekre, miután Nagy-Britannia elhagyta az Európai Uniót. Az élelmiszeriparban dolgozó kulcsfontosságú dolgozók, függetlenül attól, honnan származnak, fontos részét képezik Nagy-Britannia kulturális szövetének és presztízsének. A brit élelmiszeripari vállalkozások olyan bevándorlási politikát érdemelnek, amely megkönnyíti számukra a készségekhez és a tehetségekhez való hozzáférés fenntartását, amelyekre Nagy-Britanniának nagy szüksége van.

A jelenlegi bevándorlási terv valószínűleg bomlasztó hatást gyakorol az élelmiszeripari vállalkozásokra, amelyek már a járvány következményeivel szembesülnek, és mindenki számára megnehezíti a minőségi brit élelmiszerekhez való hozzáférést

– mondta Andrew McCornick, a brit gazdákat tömörítő National Farmers' Union (NFU) skóciai szervezetének elnöke.

Andrew McCornick kijelentette, hogy „alapvetően nem ért egyet” az Egyesült Királyság kormányának azon szándékával, hogy az átmeneti időszak lejárta után megszüntesse a szabad mozgást. Mint mondta, az NFUS mindig is azt állította, hogy az Egyesült Királyságon kívüli munkavállalók nagyra értékelik a skót mezőgazdaság valamennyi ágazatát, az előállított ételeket és italokat.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu