2020. szeptember 24. csütörtök Gellért, Mercédesz

Hírek - Agrárpénzek

Megindult a verseny a tavaszi vetőmagokért

Minden eddiginél korábban indulhat a tavaszi vetésű vetőmagok beszerzése, az őszi kalászosok közül néhánynál már el is fogyott a hazai előállítású vetőmagállomány. Az őszi kalászosokból a forgalmazók egyébként is kisebb raktárkészleteket tartanak fenn, idén azonban a magas terményárak miatt mind kevesebben gondolkodnak a vetőmagként hasznosításban - írja a Napi Gazdaság.
 
 

Minden eddiginél korábban kezdődhet a vetőmagok beszerzése a tavaszi vetésű növények esetében, az őszi kalászosok közül pedig árpából és tritikáléból már el is fogytak a hazai előállításúak. Október közepén a 194 ezer hektárra tervezett ősziárpa-vetés 85, illetve a 118 ezer hektáros tritikálévetés 70 százalékával végeztek a termelők. A búzánál várhatóan elegendő lesz a készleten lévő fémzárolt magyar vetőmag, bár az utóbbi években nem látott kereslet van az egyébként szűkös készletekre − mondta a Napi Gazdaságnak Ruthner Szabolcs, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) ügyvezető igazgatója.

A vidékfejlesztési tárca adatai szerint jó ütemben halad a közel 1,1 millió hektárra tervezett búzavetés, október közepén már 42 százalék a földbe került. Az őszi kalászosokból a vetőmag-forgalmazók egyébként is szűkösebb készleteket tartanak, a raktárköltségnél alacsonyabb profitráta miatt, illetve az utánvetések következtében többnyire kisebb is a szükséglet. Idén azonban sokan utánvetés helyett inkább megbízható vetőmagot keresnek, a magas terményárak pedig sok termelőt ösztönöztek értékesítésre, kevesebben döntöttek az árugabona vetőmagként való hasznosítása mellett. Az őszi kalászosvetőmagok ára átlagosan 110 ezer forint körül alakul tonnánként, ami nagyjából a búza drágulásának megfelelő áremelkedést jelent az elmúlt évhez képest.

Az aszályos nyár a Magyarországon előállított tavaszi vetésű növények vetőmag-előállításának sem kedvezett. A hibridkukoricák termésátlaga elmaradt a megszokottól, a napraforgónál azonban valamivel kedvezőbb a helyzet. Legkorábban november közepén derülhet ki, mekkora lesz a hazai, illetve az uniós készlet, hogy szükség lesz-e importra, illetve hogy mennyivel drágul a vetőmag. Az mindenesetre bizonyos, hogy nem lesz vetőmagbőség, előfordulhat, hogy nem minden termelő jut hozzá a szokásos termékeihez − mondja Ruthner. A vetőmag-előállítók és -forgalmazók ezért már most fokozott érdeklődést tapasztalnak, ennek ellenére legtöbbjük csak később, a készletek ismeretében indítja el az értékesítést. A termelők többnyire december közepén, illetve a következő év elején szerzik be a tavaszi vetőmagokat.

(Napi Gazdaság)


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu