2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Hírek - Agrárpénzek

Társadalmi konzultáció indul a fagyasztott húsokról

A Vidékfejlesztési Minisztérium társadalmi konzultációt kezdeményez az újra és újra felmerülő jogalkotási elvárásról, ami a fagyasztott húsok egy bizonyos minőségmegőrzési időtartam utáni felhasználását korlátozná. A kezdeményezés célja a fogyasztók egészségének védelme és a kiváló magyar élelmiszeripari termékek támogatása.
 
 

Az Unió szabályzata szerint a fagyasztott húsok fogyaszthatósági idejének meghatározása a gyártó felelőssége, a lejárati időpontot viszont csak a végső felhasználóknak szánt termékeknél kell feltüntetni, így a fagyasztott húsoknál nincs korlátozva a felhasználhatóság, Ezt a hiányosságot pótolni kell, hiszen így előfordulhat, hogy olyan húst használnak fel, amelynek közeledik a lejárati ideje, vagy akár több évig is tárolt fagyasztott húsból készítenek húskészítményeket - írja  az mno.hu

Különösen a baromfiszektor veszélyes, mert a kereslet változó, és a gyártók gyakran kényszerből fagyasztják le termékeiket.
A közlemény szerint a hús a lejáratához közeledve romlásnak indul, avasodás következhet be, víztartalma csökken, ezeket pedig muszáj a fogyasztók védelmébe érdekében figyelembe venni.

A fagyasztott húsok eltarthatóságának szabályozásával elősegítenék a magyar alapanyagok használatát, az állatállomány gyarapodását és a felesleges húsexport csökkenését.

A magyar feldolgozói kör ugyanakkor versenyhátrányt szenvedne, hiszen az Európai Unió többi tagállamára nem vonatkozik semmiféle korlátozás, összességében a magyar élelmiszer-előállítók a világpiacon hátrányba kerülnek.

A minisztérium a társadalmi konzultáció után hoz majd döntést.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu