Tavaly jobban fogyott a húsvéti sonka

agrarszektor.hu
Tavaly a húsvéti ünnepi időszakban 9 milliárd forintot meghaladó összeget költöttek az emberek sonkára Magyarországon, ami 6 százalékkal volt több az előző évinél, a megvásárolt mennyiség szintén 6 százalékkal nőtt, csaknem 5.500 tonnára - derül ki a Nielsen piackutató vállalat legfrissebb összegzéséből.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egy kilogramm sonka átlagos fogyasztói ára tavaly március-áprilisban 1.612 forint volt, 2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - közölte az MTI.

A gyártói márkák pozíciója nemcsak az összes húskészítmény átlagában, hanem sonkánál is erősödött, különösen az ünnepi peridusban. Sonkából - a mennyiséget tekintve - a boltok forgalmából 70 százalék jutott a gyártói márkákra a legutóbbi két évben március-áprilisban.

A sonka kiskereskedelmi eladása koncentráltabb, mint általában a húskészítményeké. Az eladott sonka-mennyiség 70 százalékát 400 négyzetméteresnél nagyobb üzletben szerezték be a vásárlók mind tavaly, mind pedig tavalyelőtt. Egy évvel azelőtt még 67 százalékos arányt regisztrált a Nielsen.

A sonka csomagolási méretét tekintve az egykilós és nagyobb méretűek adták a forgalom 68-70 százalékát, a legutóbbi három év március-júniusi időszakában. A 100-249 grammos szegmens pedig 26-28 százalékos arányt ért el.

A sonka bolti forgalmához hasonlóan kedvezően alakul általában a húskészítmények piaca is. A húskészítmények kiskereskedelmi eladása - értéket tekintve - 3 százalékkal nőtt éves összehasonlításban, és meghaladta a 210 milliárd forintot tavaly. Az eladott mennyiség mintegy 170 ezer tonna, ez mintegy 4 százalékot jelent - tartalmazza a Nielsen közleménye.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?