Orbán menesztené Fazekast? - Szóra sem érdemes (2.)

agrarszektor.hu
Nem reagál a Földművelésügyi Minisztérium (FM) értesülésekre - közölte a tárca az agrárszektor.hu-val annak kapcsán, hogy egyes híradások szerint felmerül Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter menesztése a kormányból. Elemzők szerint nem látszik akut ok arra, miért válna meg éppen most agrárminiszterétől Orbán Viktor miniszterelnök. Bár a közelmúltban komoly vitákat robbantott ki a kormányon belül a Fazekas vezette Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), és az intézmény felmerült megszüntetési tervei miatt az agrárminiszter példátlan, nyilvánosság előtti vitába keveredett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel is. Úgy tűnik azonban, a kormány most már saját berkein belül igyekszik lezárni az ügyet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem reagálunk értesülésekre - kommentálták az FM-nél az agrárszektor.hu-nak azokat az értesüléseket, amelyek szerint inogna a kormányon belül Fazekas Sándor miniszteri széke. A Figyelő közölt információkat arról, hogy értesüléseik szerint bizonytalanná válhat az agrárminiszter pozíciója a kormányban.

Fazekas Sándor 2010 óta tölt be vidékfejlesztési, illetve földművelésügyi miniszteri pozíciót, vagyis az előző Orbán-kormány időszaka óta vezeti a tárcát. Azóta többször is felröppent lehetséges távozásának híre, de mindvégig posztján maradhatott. Legkomolyabban 2014-ben, az új Orbán-kormány megalakulása előtt merült fel, hogy nem ő folytatja az agrárminisztérium élén, de végül mégis neki szavazott újra bizalmat a kormányfő.

Elemzők szerint nem látszik akut ok arra, Orbán Viktor miért menesztené mostanában Fazekast. Bár tény, hogy a miniszter éppen a közelmúltban keveredett rendkívül éles nézeteltérésbe a kormányon belül erős pozíciót elfoglaló Lázár Jánossal, akivel nyilvánosság előtti, példátlan vitát is folytatott, és ez találgatásokra adhatott alapot Fazekas kormányzati jövőjével kapcsolatban is.

MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

Az összetűzés azért robbant ki, mert Lázár János az állami intézmény-átalakító, bürokráciacsökkentő csomag részeként mai formájában megszüntetné az uniós és hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt, amely Fazekas Sándor irányítása alá tartozik. Sőt, Lázár egyenesen az ÁVH-hoz hasonlította az MVH működését, e megállapítást viszont Fazekas egy MTI-nyilatkozatban "minősíthetetlen hangvételű és alaptalan" támadásként jellemezte.

Lázár nem tud arról, hogy Fazekasnak mennie kellene
Fel sem merül, hogy Orbán Viktor menesztené Fazekas Sándort - mondta mai kormányinfós tájékoztatóján Lázár János. Nem tud olyan egyeztetésekről, információkról, amelyek arra irányulnának, hogy a kormányfőnek ilyen szándékai lennének.

Ezzel azonban a nyilvános nyilatkozatháború befejeződött, és ez arra utal, hogy a kormány azóta saját berkein belül igyekszik rendezni az ügyet. A vitában ma egyébként éppen Fazekas pozícióját erősítheti, hogy az MVH tavaly megújult vezetése komoly átalakításokat hajtott végre a hivatal működésében. Azt, hogy a kormányon belül továbbra is vita van, a napokban Orbán Viktor is megerősítette, de azt tartotta lényegesnek, hogy egyetlen gazdát sem érinthet hátrányosan, mi lesz az MVH jövője. A kormányfő parlamenti felszólalásában nem utalt arra, hogy a kormánytagok összetűzésének személyi konzekvenciái lehetnek. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31