2021. január 19. kedd Sára, Márió

Hírek - Állat

Fellélegezhetnek a juhtenyésztők: megindultak a szállítmányok Olaszországba

Nem zökkenőmentesen és az elmúlt években tapasztalható dömpinggel, de beindult a húsvéti bárányexport az olasz piacra, tájékoztatta a Világgazdaságot Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója.
 
 

Korábban ugyanis félő volt, hogy a koronavírus-járvány, különösen annak olaszországi súlyosbodása miatt, a bevezetett korlátozások következtében Magyarországon maradnak az exportra szánt élő állatok, és ez borítékolta volna a termelők veszteségét, olvasható a Világgazdaság oldalán. A teljes húsvéti szezonban általában 150–180 ezer juhot, a termelésük harmadát exportálják a tartók.

Hajduk Péter kiemelte, hogy a döntéshozók igényt tartottak a szövetség véleményére, ami jól mutatja, hogy az ágazatban a kereskedők, a feldolgozók és a termelők összefogása, és az, hogy szakmaközi szervezetté alakultak, nagyobb súlyt adott a szavuknak. Az olasz vevőknek a múlt héten is voltak árletörési próbálkozásaik, de ezeket sikerült kezelni, és az árak normalizálódtak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy jelenleg a 20–24 kilogrammos bárányoknál kilónként 1030–1050 forintot fizetnek a vevők, az e fölötti kategóriákban pedig 50 forintos áresésekkel megy lefelé az ár.

A kialakult helyzetben ágazatunk kisebb megrázkódtatásokkal, de átvészeli ezt az időszakot

– jelentette ki Hajduk Péter.

A kiszállított mennyiség persze így is kisebb, mint egy normál húsvéti szezonban, mert az olaszországi éttermek és a kisebb húsboltok is zárva vannak, csak a nagy vágóhidak működnek, amelyek a nagy áruházláncokat látják el.

 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu