Mentőövet dobott az állam a magyar halászoknak: így megmenekülhet az ágazat

Mentőövet dobott az állam a magyar halászoknak: így megmenekülhet az ágazat

agrarszektor.hu
Forrást juttatott az állam a tógazdaságoknak azzal, hogy átvette a tavakba szorult 1200 tonna halat, amivel kirántotta a csődközeli helyzetből a halászatokat. A horgászat virágzik, de az intenzív haltermelő telepek munkahelymegtartó és készletfinanszírozási támogatásra szorulnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Meghallgatta a kormány a halászati ágazat kérését, és elfogadta az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, illetve a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-Hal) által közösen összeállított csomagot, mondta Lévai Ferenc, a MA-Hal szóvivője, az Aranyponty Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója. Lévai Ferenc, elmondása szerint ötven éve dolgozik az ágazatban, de eddig még nem fordult elő, hogy a magyar halászatban bárki bármiért kompenzációt kapott volna, írta meg a Világgazdaság.

A közös javaslat alapján a koronavírus következtében a halastavakba szorult mintegy 1200 tonna halat állami költséggel állami vizekbe telepítették

- mondta Lévai Ferenc. Ez ugyan mintegy 20 százalékkal a piaci árak alatt történt, de az így az ágazatba érkező 800 millió forint megmentette a halászatokat a csődhullámtól.

A MA-HAL szóvivője azt is elmondta, hogy az idei nyereséget ugyan elvesztették, de ha nincs ez az intézkedés, akkor a piacérett halak visszakerültek volna a tavakba, megbetegedések és halpusztulások jöttek volna, és a most az állami vizekbe került háromnyaras pontyok foglalták volna a helyet a következő generációk elől. Szerinte ez most olyan intézkedés, amelynek csak nyertesei vannak. Egyrészt nem maradt a hal a tógazdaságokon, pedig az exportpiacok bezárultak, a belföldi forgalom pedig drasztikusan visszaesett. Emellett pedig nem csak az állami kiadási oldalt terhelte az intézkedés, mivel az átvett halak azokba a vizekbe kerültek, amelyeken a Magyar Országos Horgász Szövetségnek van kizárólagos vagy többségi halászati joga.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02