Sok magyar termelő fordíthat hátat a szakmájának: ezért hagyhatják ott a munkát

Sok magyar termelő fordíthat hátat a szakmájának: ezért hagyhatják ott a munkát

agrarszektor.hu
Nagyon nehéz helyzetben van a tógazdasági haltermelés Magyarországon. Hiába esett az eső, nem enyhült a vízhiány, és a problémák csak tovább fokozódnak. Az elmúlt évekhez képest háromszorosára emelkedett takarmányár, a haltelepítésre szánt halak pedig dupla annyiba kerülnek mint tavaly. 

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) augusztus végi szemléje szerint összesen mintegy 120 olyan víztestet tart számon, amely vagy teljesen kiszáradt, vagy, ha maradt is benne valamennyi víz, a halállománya teljesen elpusztult, mert nem álltak benne rendelkezésre az életfeltételek - mondta a vaol.hu-nak adott interjújában Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ügyvezető elnöke, a Mohosz alelnöke. További több száz víztest veszélyeztetett a vízmennyiség elégtelensége, és ezzel szoros összefüggésben vízminőségi problémák miatt. Több helyen kényszer-lehalászásokat is tartottak. 

Vas megyében a nyár eleji jelentős csapadékok miatt a horgászvizek többsége az országos helyzethez képes jobb helyzetben van, de a vízhiány miatt mintegy 30-40 százalékkal esett vissza a forgalom a haltermelési létesítményekben, pedig a hazai halakra mind itthonról, mind a szomszédos országokból jelentős a kereslet

- tájékoztatott Puskás Norbert.

Ugyanakkor a jelenlegi kockázatokat és a gazdasági számításokat figyelembe véve az ágazat szereplői közül várhatóan sokan felhagynak a tevékenységükkel, és szántóföldi növénytermesztésbe kezdenek az arra alkalmas halastavak területén. A haltermelők és a horgászszervezetek szoros és partneri együttműködése ellenére sem lehet már a fogható méretű pontyok telepítését bruttó 1500 ft/kg-os árnál kedvezőbben megoldani, ami az előző évi ár közel duplája. A vasi szövetség a rendkívüli helyzet ellenére a tavalyihoz hasonló mennyiségű - mintegy 53.989 kilogramm - pontyot telepített, és az anyagi lehetőségek függvényében további halasításokat terveznek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 2. 16:17