Sok magyar termelő fordíthat hátat a szakmájának: ezért hagyhatják ott a munkát

agrarszektor.hu
Nagyon nehéz helyzetben van a tógazdasági haltermelés Magyarországon. Hiába esett az eső, nem enyhült a vízhiány, és a problémák csak tovább fokozódnak. Az elmúlt évekhez képest háromszorosára emelkedett takarmányár, a haltelepítésre szánt halak pedig dupla annyiba kerülnek mint tavaly. 

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) augusztus végi szemléje szerint összesen mintegy 120 olyan víztestet tart számon, amely vagy teljesen kiszáradt, vagy, ha maradt is benne valamennyi víz, a halállománya teljesen elpusztult, mert nem álltak benne rendelkezésre az életfeltételek - mondta a vaol.hu-nak adott interjújában Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ügyvezető elnöke, a Mohosz alelnöke. További több száz víztest veszélyeztetett a vízmennyiség elégtelensége, és ezzel szoros összefüggésben vízminőségi problémák miatt. Több helyen kényszer-lehalászásokat is tartottak. 

Vas megyében a nyár eleji jelentős csapadékok miatt a horgászvizek többsége az országos helyzethez képes jobb helyzetben van, de a vízhiány miatt mintegy 30-40 százalékkal esett vissza a forgalom a haltermelési létesítményekben, pedig a hazai halakra mind itthonról, mind a szomszédos országokból jelentős a kereslet

- tájékoztatott Puskás Norbert.

Ugyanakkor a jelenlegi kockázatokat és a gazdasági számításokat figyelembe véve az ágazat szereplői közül várhatóan sokan felhagynak a tevékenységükkel, és szántóföldi növénytermesztésbe kezdenek az arra alkalmas halastavak területén. A haltermelők és a horgászszervezetek szoros és partneri együttműködése ellenére sem lehet már a fogható méretű pontyok telepítését bruttó 1500 ft/kg-os árnál kedvezőbben megoldani, ami az előző évi ár közel duplája. A vasi szövetség a rendkívüli helyzet ellenére a tavalyihoz hasonló mennyiségű - mintegy 53.989 kilogramm - pontyot telepített, és az anyagi lehetőségek függvényében további halasításokat terveznek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33