Több mint duplájára nőtt a tojáskivitelünk - Ennyire hatékonyan termelünk?

agrarszektor.hu
Csökkent a tojásimportunk, miközben nagyot ugrott a kivitelünk az idei év első négy hónapjában. Vannak országok, ahol 20 százalékkal drágábban veszik át a tojást a termelőtől, mint nálunk, ezekben jó piacra talál Magyarország. Az árat nagyban befolyásolja az, hogy az adott tagállam a társadalom egy szűkebb vagy szélesebb rétegére teríti-e szét a tojás-előállítás költségeit.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarország 2018. január-áprilisban 7 százalékkal kevesebb (7,9 ezer tonna) héjas tojást, ezen belül 22 százalékkal kevesebb (2,3 ezer tonna) friss tojást vásárolt a nemzetközi piacról, mint az előző év azonos időszakában a KSH adatai szerint. A héjas tojás exportja ugyanekkor csaknem 8 százalékkal emelkedett (3,5 ezer tonna), ezen belül a friss tojás kivitele 124 százalékkal (389 tonna) nőtt. A legtöbb héjas tojás Romániába (877 tonna) és Ausztriába (523 tonna) kerül, a legtöbb friss tojást pedig Ausztriába (296 tonna) szállították.

Az étkezési tojás ára Európa szerte csökkent a tavalyi évhez viszonyítva. Az Európai Bizottság adatai alapján a csomagolóhelyeken az uniós átlagár 118 euró/100 kilogramm volt 2018 júniusában, ami 2 százalékkal alacsonyabb a 2017. évinél. Magyarországon ennél jóval nagyobb értékvesztést szenvedett el ez a portéka: az (M+L) csomagolóhelyi ára 7 százalékkal 21,37 forint/darabra csökkent.

Az alábbi ábrán néhány uniós ország csomagolóhelyi árait láthatjuk. Vannak országok, ahol 20 százalékkal drágábban veszik át a tojást a termelőtől, mint nálunk. Hozzánk hasonlóan alacsony árakat csak a németországi és a horvát termelés visel el, ami nem feltétlenül a tojás-előállítás hatékonyságát jelzi, a nemzeti forrásból való (állatjóléti) támogatásnak is szerepe van benne.

Az árkülönbségek oka sokszor az, hogy a gazda többletráfordításait nem ugyanaz a célcsoport fizeti meg.

Az osztrákoknál, lengyeleknél és olaszoknál közvetlenül a vásárlónak kell biztosítania a gazda megélhetését, míg a magyaroknál csak közvetetten, a teljes társadalomra szétterítve történik ugyanez: a nemzeti büdzséből finanszírozott, állatjóléti támogatásokon keresztül fizetjük meg az olcsó tojás árát.

Az ábra az Európai Bizottság, AKI PÁIR adatai alapján készült

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31