2019. szeptember 19. csütörtök Vilhelmina

Hírek - Állat

Újabb ágazat dőlhet be Magyarországon: van remény, de nem lesz olcsó mulatság

Mintegy 15-20 százalékkal kevesebbet fizetnek a felvásárlók a magyar kacsáért és libáért, mint egy éve, ráadásul a hazai víziszárnyastartók költségei is nőttek az utóbbi időben. Emiatt sokan veszteségesen zárhatják az idei évet, és ha továbbra sem emelkednek az árak, akkor sokan úgy dönthetnek, hogy felhagynak eddigi tevékenységükkel.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A kacsáért 15-20 százalékkal, a libáért pedig 15 százalékkal kevesebbet fizetnek most a felvásárlók a magyar gazdálkodóknak, mint egy évvel korábban - mondta a Magyar Nemzetnek Szabó Miklós, a Magyar Lúdszövetség elnöke. Hozzátette habár az utóbbi években végre magára talált a víziszárnyastartás Európában a madárinfluenza után, mára azonban túltermelés alakult ki a piacon, ami az árak zuhánást hozta magával.

A gazdálkodók dolgát azonban nemcsak az alacsony felvásárlási árak nehezítik, hanem a magasabb termelési költségek is. Ilyen a takarmányok drágulása, a növekvő energiaárak, a magasabb bérek és a dráguló szolgáltatási díjak, amelyek összességében 15 százalék körüli mértékben emelik a termelők költségeit. Szabó Miklós szerint az állattartóknak nincsenek ekkora tartalékaik, ezért elképzelhető, hogy sokan kénytelenek lesznek veszteséggel zárni az évet.

Őszre ugyanakkor magára találhat a piac, a kacsa és a liba iránti kereslet ugyanis ebben az időszakban magasabb - tájékoztatott a lúdszövetség elnöke. Ha azonban hosszúra nyúlik a mostani állapot, akkor a veszteséges gazdálkodók akár fel is hagyhatnak eddigi tevékenységükkel. Kitért arra, hogy a gazdák nem várhatnak megoldást a támogatásoktól, és rövid távon a hatékonyabb munka- és üzemszervezéssel csökkenthetik a kiesés mértékét, hosszabb távon pedig a termelést kell hatékonyabbá tenniük. Szabó Miklós szerint csökkenteni kell a bértömeget kell, vagyis automatizálással, digitalizációs fejlesztésekkel kell minél több kézi munkaerőt kiváltani, ezért elsősorban az integráció elterjedésében látja a megoldást, ami azt jelenti, hogy a nagyobb cégek vegyesvállalatokat alapítanak a kisebb termelőkkel, akik így jóval hatékonyabban tudnak gazdálkodni. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu