2021. október 21. csütörtök Orsolya

Hírek - Állat

Újabb invázió közeleg: ez a poloskáknál is durvább lesz

Évről évre egyre enyhébbek a telek, ami több rovarnak is kedvez, a szokatlanul meleg téli hónapok miatt ugyanis több kártevő mellett a darazsak többsége is átvészeli az egyre kevésbé hideg évszakot. Habár többen fellélegeztek, hogy a szamurájdarázs megjelenésével vége a poloskainváziónak, a szakemberek most egy újabbtól, a darazsakétól tartanak.
 
 

Rég volt annyira enyhe a tél, mint az idei, az egyre melegebb téli hónapok pedig nem csak a kártevőknek kedveznek, de a darazsak is évről évre egyre többen vészelik át a telet. Az átlagos teleken a darazsak többsége általában elpusztul, és szinte csak a királynő éli túl a hideg hónapokat, akinek a feladata, hogy tavasszal létrehozza és egybe tartsa a kolóniát. A szakemberek szerint idén rengeteg darázs áttelelhetett, és az is komoly problémát okozhat, hogy mivel hamarabb tavaszodott, így most jóval korábban ébredtek a szokásosnál. 

Most áprilisban még érdemes védekezni, a méhkirálynőt ugyanis ilyenkor könnyedén el lehet kapni. A darazsak ellen csapdák kihelyezésével tudunk eredményesen védekezni. Egy félbevágott flakonba – csalogatásként – tegyünk cukros, ecetes oldatot/vizet vagy higított sört. Az ecetre azért van szükség, mert az elriasztja a méheket, amelyekre azonban szükségünk van a kertekben. Arra figyeljünk oda, hogy a kaptárokat nyáron veszélyes eltávolítani, mert a megzavart darazsak megtámadják az embert, télen azonban csak a megtermékenyített anya tartózkodik a fészekben, így ilyenkor érdemes leszedni és elégetni a kaptárt. Ha mindenképp szeretnénk nyáron megszabadulni a darazsaktól, akkor kérjük szakember segítségét. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu