Sikeres volt a HalPéntek kampány: egyre többen fogyasztanak magyar halat

agrarszektor.hu
Hazánkban a halfogyasztás az évek óta tartó népszerűsítő kampányok eredményeként folyamatosan nő. Bár még most is jócskán elmaradunk az európai átlagtól, fejenként közel 6,5 kg halat eszünk évente. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) felmérése szerint a feldolgozott haltermékek iránti kereslet nagymértékben nőtt, miközben az élő halakat egyre kevesebben vásárolják - tudtuk meg a MA-HAL közleményéből.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Tavaly indult útjára a HalPéntek! nevű kezdeményezés, amely a rendszeres halfogyasztást népszerűsíti, egyben felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozásra, a halas ételek szerepére a kiegyensúlyozott étrendben. A program ötletgazdája a MA-HAL, amely most újabb népszerűsítő kampányt indít, elsősorban az online felületeken.

Sziráki Bence, a MA-HAL Marketing Kft. ügyvezetője büszként jelentette ki, hogy a Magyarországon megtermelt halak valóban kiváló minőségűek, és az ezekből készült élelmiszerek biztonsággal fogyaszthatók. Egyértelműen látszik a tendencia, hogy nő a kereslet a fenntartható módon előállított feldolgozott halételek iránt. Ezt felismerve folyamatosan nő a boltok polcain elérhető haltermékek száma és egyre több a halas fogásokat kínáló vendéglátóhely is. Csak afrikai harcsából több, mint évi 3 ezer tonna került feldolgozott, konyhakész formában a vásárlók asztalára - mondta Sziráki Bence.

Afrikai harcsa kukoricával (Fotó: MA-HAL)

A rendszeres halfogyasztást nem véletlenül ajánlják a dietetikusok. A hazánkban megtermelt édesvízi halak kiváló beltartalmi értékük révén szerves részei lehetnek az egészséges táplálkozásnak. Jól beilleszthetők egyes diétákba és kímélő étrendekbe is. Változatosan és könnyen elkészíthetők, egyre több modern konyhatechnológiai eljárással kísérleteznek a vendéglátók. Ma már nem csak halászléként kell a halas ételekre gondolnunk. A modern konyha hívei is megtalálhatják a számukra ideális elkészítési módot, gondoljunk akár az otthoni elkészítésre, akár a speciális halételeket felszolgáló éttermek kínálatára.

A júliusban induló kommunikációs kampány részeként elsősorban online felületeken és rádiókban találkozhatunk majd a HalPéntek hirdetéseivel. A kampányról egy rövid animációs film is készült, amely ezen a linken tekinthető meg. Sziráki Bence beszélt arról is, hogy a halfogyasztás népszerűsítése mellett nagyon fontosnak tartják, hogy a magyar haltermelés értékeire is felhívják a figyelmet. Ezért egy olyan átfogó, a hazai haltermelést bemutató kisfilmet is készítettek, amely rálátást ad a halászati és akvakultúra ágazat működésére és eredményeire.

Fontos hangsúlyozni, hogy a halászati ágazatnak, a hazai élelmiszerellátáson kívül jelentős szerepe van a horgászati célú természetes vizek telepítésében is. Évente körülbelül 5 ezer tonna hal kerül kihelyezésre a természetes vizekbe, ezáltal a horgászszervezetek a haltermelők legnagyobb megrendelői közé tartoznak. Az Agrárminisztérium kezdettől fogva támogatja a halfogyasztást ösztönző, tudatos táplálkozást célzó programokat, amelyek egymást erősítve segíthetik a hazai édesvízi halfogyasztás folyamatos növekedését.

(A cikkben szereplő képek és videók a MA-HAL tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34