Indul a szezon a Balatonnál - átalakul a turizmus, mást akarnak már a látogatók

Indul a szezon a Balatonnál - átalakul a turizmus, mást akarnak már a látogatók

agrarszektor.hu
A Balaton turizmusa átalakulóban van, egyre nagyobb szerepet kapnak a nyugalmat, természetet kereső látogatók a hagyományos nyári tömegturizmus mellett. A jó idő beköszöntével különösen a nappali látogatók száma növekszik, akik közül sokan a régió népszerű fagylaltozóit keresik fel - írja a Pénzcentrum.

A Balatoni Turizmus Szövetség előrejelzése szerint a következő hetekben várhatóan emelkedni fog azoknak a turistáknak a száma, akik kisebb létszámú bortúrákat részesítenek előnyben vagy egyszerűen csak napfürdőzni vágynak a tóparton. A kellemes időjárás miatt már a hétvégén is erre a vendégkörre számítanak a régióban.

Nemrégiben rendezték meg az Év fagylaltja 2025 versenyt, amelyen a balatonfüredi Bagaméri fagylaltozó végzett az első helyen. Kiemelkedő eredményt ért el továbbá a szintén füredi Bergmann Cukrászda, a balatongyöröki Promenád Kávéház és a Balatonakarattyán található Sisi fagyizó is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Veszprémben is nagyobb forgalomra számítanak, miután a május elején megrendezett Balaton Fagyija választást a helyi Füge Fagyiudvar és Kávézó nyerte meg. A Balatoni Turizmus Szövetség felmérése szerint az egynapos látogatók többsége 100 kilométeres körzetből érkezik, de a cukrászdák beszámolói alapján akad olyan vendég is, aki 250 kilométert utazik egy balatoni fagylaltért. A 2025-ös szezon fagylaltáraival kapcsolatban Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a Pénzcentrumnak elmondta: 

Ha 500 forint alatt kínálják, akkor már lehet gyanakodni, de sajnos már olyan közel van az 'albán' ár is a minőségi fagylalt árakhoz, hogy ezek alapján nem lehet kiszűrni.

A sütemények ára is jelentősen emelkedett az elmúlt években. "A korábbi években az 1000 forint volt a lélektani határ, de ma már leginkább 1000 és 1500 forint között kínálják a legtöbb süteményt, desszertet. Jelenleg talán a 2000 forint az a határ, amit még csak nagyon kevesek mernek átlépni, de minden vendégnek máshol van a saját lélektani határa" - nyilatkozta a szakmai elnök.

EZ IS ÉRDEKELHET

A cukrászdák környékén az autósok mellett egyre több kerékpáros turista is megjelenik, míg mások a tömegközlekedést választják környezettudatossági megfontolásból. A nemzetközi turisztikai szakirodalom ezeket az utazókat gyakran a "slow tourism" vagy "low-impact travelers" kategóriába sorolja.

"Jellemző rájuk, hogy utazásaikat tudatosan tervezik, a tömegturizmus elkerülését pedig nem hátrányként, hanem előnyként élik meg. Ők jelen vannak a Balatonon is. Számukra a Balaton természeti értékei – erdei túraútvonalak, tanösvények, csendesebb falvak, panorámás kilátók – legalább olyan vonzóak, mint mások számára egy zenei fesztivál vagy gasztronómiai rendezvény" - magyarázta Éskovács Péter, a szervezet tanácsadója.

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke kiemelte: "Gazdasági szempontból ezek a turisták stabil, kiszámítható célcsoportot jelentenek. Bár nem költenek feltétlenül többet, mint az élményalapú turizmus hívei, vásárlásaik tudatosabbak: előnyben részesítik a helyi termékeket, családi szálláshelyeket, ökotudatos szolgáltatásokat. Emellett a főszezonon kívüli időszakokban jelennek meg, ezzel kiegyensúlyozva a vendégforgalom szezonalitását."

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
EZT OLVASTAD MÁR?