Az AI segítségével az élelmiszerfeldolgozók feltárhatják azokat a trendeket, amelyek nagyobb hozamokat eredményeznek. Ezek a titkok részben az összekapcsolódó események és döntések időzítésében, részben a termelési adatokban rejlő, egyébként láthatatlan mintázatokban rejlenek.
A megnövekedett hozamok javítják a cash flow-t, ami felszabadítja az eszközöket az üzleti fejlesztésekre. Emellett az AI segítségével az egyes munkakörök értékesebbé válhatnak, ami csökkenti a munkavállalói fluktuációt és jobb lehetőségeket teremt.
Az AI egyik legfontosabb előnye, hogy reaktívból proaktívvá alakítja a feldolgozók megközelítését. Ahelyett, hogy megvárnák a trendek megjelenését, az AI lehetővé teszi számukra, hogy előre lássák és kihasználják azokat. Ezek a prediktív képességek javítják a termeléstől a karbantartásig minden folyamat ütemezését, és kiküszöbölik a váratlan vészhelyzeteket.
Az AI talán legfontosabb hozzájárulása az élelmiszerfeldolgozó iparhoz az lesz, hogy felszabadítja a gyártókat saját korlátaik alól. Ez egy olyan iparág, amely eddig tartózkodóan állt az új eszközökhöz és technikákhoz. Az AI által feltárt mintázatok lehetővé teszik majd a hagyományok produktív részeinek optimalizálását és a változásra lassan reagáló elemek korszerűsítését. A fejlett alkalmazástechnika, folyamatadatok és marketingismeretek kombinálásával olyan meglátásokat nyerhetünk, amelyek hatékonyabbá és jövedelmezőbbé teszik az üzleti működést - írja a cikk.
Az AI és a fejlett matematikai eszközök kombinációja lehetővé teszi, hogy a meglévő adathalmazokat prediktív eszközökké alakítsuk.
Az AI-t, akárcsak az automatizálást, gyakran kísérik aggodalmak a munkahelyek elvesztésével kapcsolatban. Valójában azonban az AI nem helyettesíti az emberi munkaerőt, hanem lehetővé teszi számukra, hogy bővítsék tapasztalataikat és olyan elemzési eredményeket érjenek el, amelyek egyébként meghaladnák képességeiket.
Míg az automatizálás a munkahely fizikai aspektusait javítja, az AI új módokat talál a vállalat jövőképének és akár a fizikai üzem általános tervének javítására is.
Az elmúlt évtizedben a gépek és az automatizálás fejlődése rengeteg adatot biztosított a gyártóknak működésükről. Sajnos ezen információk jelentésének és hasznosságának megértése elmaradt az adatgyűjtési képességüktől. A kérdés nem az, hogy az AI képes-e hozzájárulni az élelmiszerfeldolgozó iparhoz, hanem az, hogy az élelmiszerfeldolgozó ipar készen áll-e arra, hogy a megfelelő kérdéseket tegye fel az AI-nak. Ha igen, az automatizálásban és az AI-ban rejlő intelligencia új sikerek felé mozdíthatja el az iparágat, félretéve a régi szokásokat.