
Javul a helyzet Gázában, de még mindig komoly veszélyben vannak az éhezők
Egy globális éhezést figyelő szervezet szerint az éhínség megszűnt, de továbbra is kritikus a helyzet.
Legfrissebb hírek élelmiszeripar és élelmiszerpiac témában: az Agrárszektor Élelmiszer rovatában minden információt megtalálsz, ami élelmiszeripar, hús-, malom- és tejipar témában hasznos és fontos lehet akár a termelőknek, kereskedőknek, gyártóknak. Érdekel milyen hazai és nemzetközi változások zajlanak éppen az élelmiszeripariban? Tudni akar a jelentõsebb nemzetközi trendekrõl? Kíváncsi vagyok, hogy változik az egyes élelmiszerek ára, mely élelmiszerek drágultak, lettek olcsóbbak, mennyibe kerülnek éppen a boltokban, piacokon?

Görögországban az egyre inkább súlyosbodó munkaerőhiány veszélyezteti a mezőgazdaságot.
Japán engedélyezte a feldolgozott és hűtött sertéshús importját a Barcelona környéki afrikai sertéspestis járvány által érintett területről.
Szakértők szerint Brazília 2025-ben a világ harmadik legnagyobb sertéshús-exportőrévé válhat.
A magyar borpiac stabil alapokon áll, a fogyasztói szokások pedig a változó trendek mellett is jól értelmezhető irányba fejlődnek.
Ukrajnában jelentősen, ötszörösére bővült a burgonya importja, a legfőbb partnerek közé Lengyelország, Egyiptom és Hollandia tartozott az év első tíz hónapjában.
Franciaországban tíz százalékkal bővül az uborkatermés volumene az előző évhez képest.
Hullámzó szezont zártak a holland szamócatermesztők, a termelés szintje stabil volt, az árak azonban igen változékonyan alakultak.
A 2025. év tavaszán a rendkívül súlyos tavaszi fagy miatt a szőlő- és gyümölcstermesztési ágazat példátlan mértékű kárt szenvedett.
A gabonafélék fogyasztása kiemelkedő szerepet játszik az egészségtudatos táplálkozásban.
Megérkeztek a hatóságok téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésének újabb eredményei.
Kína csökkentette az Európai Unióból származó sertéshús-importra kivetett dömpingellenes vámokat.
Azonnal felfüggesztette egy vadfeldolgozó üzem működését a Nébih súlyos élelmiszerbiztonsági problémák miatt.
Működésbe lépett Budapesten az első olyan étel- és italautomata, ami garantáltan kóser termékeket kínál.
Robbanásszerűen terjed Magyarországon az aranyszínű sárgaság, és a borászatok ma talán nagyobb veszéllyel néznek szembe, mint az elmúlt évtizedben bármikor.
A Nébih szakemberei rozé pezsgőket vizsgáltak a Szupermenta program legújabb terméktesztjén.
Az ünnepi időszak közeledtével egyre többen választják a személyre szabott, házilag készített gasztroajándékokat.
A müzli egy évszázados svájci találmány, amely mára világszerte az egészséges és gyors reggeliket jelenti.
Az olajbogyó útja a fától az asztalig több kémiai folyamaton megy keresztül, amelyek során az eredetileg keserű termés fogyaszthatóvá válik.
Egyiptomban az erős export mellett a szamóca feldolgozása is új területtel bővül.
A karácsonyi sütemények alapanyagainak árai idén mérsékeltebben emelkedtek, mint a korábbi években, de továbbra is jelentős kiadást jelentenek a háztartásoknak.
Egy új uniós szabályozás vonatkozik a Nyugat-Szaharából származó koktélparadicsomra.
Az alkoholmentes italok piaca jelentős növekedést mutat, miközben a globális borfogyasztás csökken.
Lengyelországban magas árakkal zárul a hajtatott uborka szezonja, az utolsó belföldi tételek a kevés és drága spanyol import miatt magas árakon kerülnek a piacokra.

2025 novemberében a magyar gazdák 3,3 százalékkal több traktort vettek, mint egy évvel korábban.
Makai Szabolcs a Portfolio Agrárszektor 2025 konferencián nyilatkozott a jövő évről lapunknak.
Az év második felében megmozdult a magyar mezőgéppiac, de az igazi fellendülés csak a következő időszakban várható.
Pálfordulás az eddigi földpolitikában: december 24-től már nem kell megművelnie a tulajdonosnak a földet, elég ha bérbe adja.
Az ukrán árudömping és a vámháborúk is bőven okoztak álmatlan éjszakákat a magyar termelőknek.
A farokrágás gyakori probléma a sertéstartó gazdaságokban.Jó tudni, hogy a farokrágás kiváltó okainak megszüntetésével jó eséllyel megelőzhető a farokrágás kialakulása.
A napraforgó kifejezetten az az olajipari növényünk, ahol határozottan elválik egymástól a vegetatív és generatív szakasz.
Mindig öröm számunkra, ha egy újonnan bevezetett hibridünkkel sikert és kiváló termést érnek el termelőink. Külön jutalom, ha ezt a független kísérleti eredmények is alátámasztják.
A kukoricatermesztés ma már egyre szélsőségesebb környezeti feltételek között zajlik, ezért a gazdálkodók számára felértékelődnek azok a hibridek, amelyek minden évjáratban stabil teljesítményt, jó stressztűrést és megbízható alkalmazkodóképességet nyújtanak.