A "műhús" lesz a fegyver a globális felmelegedés ellen?

agrarszektor.hu
Látványosan lehetne csökkenteni szakértők szerint a mezőgazdaságból származó üvegházhatású gázok kibocsátását, ha az emberek laboratóriumban előállított húsokat fogyasztanának. A világ széndioxid-kibocsátásának jelentős része ugyanis az állattartásból származik, de sokan szkeptikusan fogadják a "műhúsokra" alapozott elképzeléseket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A globális állattartásból származó üvegházhatást okozó gázok összmennyisége 7,1 gigatonna évente, ez pedig az emberi tevékenységekkel okozott üvegházhatásúgáz-kibocsátás 14,5 százalékát teszi ki - írja a www.businessgreen.com. Ez alapján komoly problémát jelenthet majd, hogy a becslések szerint a világ húsfogyasztása 20 százalékkal, míg a tejtermelés 58 százalékkal lesz nagyobb 2050-re. 

Kutatók szerint a laboratóriumban előállított húsok fogyasztásával 78-96 százalékkal csökkenthető lehetne az üvegházhatást okozó gázok mezőgazdasági kibocsátása, és ez komoly segítséget jelentene az éghajlatváltozás kezelésében is. Az úgynevezett "laboratóriumi hús" az egész élelmiszeripart forradalmasítaná, a globális keresletet ugyanis sokkal fenntarthatóbb módon tudná kielégíteni a piac. A új módszerrel előállított húsokkal csökkenteni lehetne az éhezést és az alultápláltságot is.

Más szakértők ugyanakkor kétkedve fogadják a "műhúsok" lehetséges térhódításáról szóló elképzeléseket. A tradicionális mezőgazdasági ágazatnak számító hagyományos állattenyésztés továbbra is fennmarad, és ezután is minőségi állati eredetű termékekkel látja majd el a fogyasztókat - állítják.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?