Alig látott magasságban a FAO élelmiszerár indexe

Alig látott magasságban a FAO élelmiszerár indexe

Takarék Agrár24
Az alapanyagárak emelkedéséhez más tényezők is hozzájárulnak, mint a monetáris lazítás, vagy az újraéledő világgazdaság növekvő nyersanyagigénye. Az ugyanakkor tény, hogy a termény, növényiolaj és cukor árak a közelmúltig meredeken emelkedtek, ráadásul az amerikai kontinensen jelenleg is komoly aggodalmat okoz a különösen száraz időjárás.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az alapanyagárak emelkedésével kapcsolatban már több cikkünk is megjelent a Takarék Agrár 24 Blogon, szóbahozva az USDA jelentések megbízhatóságát, a terméskilátásokat, vagy az alapanyagárak változását, ugyanakkor az árak emelkedéséhez más tényezők is hozzájárulnak, mint a monetáris lazítás, vagy az újraéledő világgazdaság növekvő nyersanyagigénye. Az mindazonáltal tény, hogy a termény, növényiolaj és cukor árak a közelmúltig meredeken emelkedtek, ráadásul az amerikai kontinensen jelenleg is komoly aggodalmat okoz a különösen száraz időjárás.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Miután a világjárvány idején 12 egymást követő hónapon át emelkedtek, a nemzetközi élelmiszerárak 2011 szeptembere óta jelenleg is a legmagasabb szinten állnak és a trend egy - két héttel ezelőttiig "megállíthatatlannak" látszott. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete által fenntartott index csak májusban majd 5 százalékkal emelkedett, ami közel 11 éve a legnagyobb havi növekedés.

A FAO élelmiszerár-indexe (FFPI) az árutőzsdéken szereplő mezőgazdasági termények és termékek kosarának nemzetközi árváltozását méri havonta. Az index az öt árucsoport 2014-2016 közötti időszakban mért árindexének az egyes csoportok átlagos exporthányadával súlyozott átlagából áll.

A növényi olajok, a gabona, a cukor és más alapanyagok árának meredek emelkedése, néhány strukturális tényezőnek, mint az amerikai üzemanyag bekeverési kvóták feloldásának (etanol és biodízel) és nagy valószínűséggel az esetleges kínai "túlvásárlásoknak" (véleményünk szerint), valamint az aratások közeledtének köszönhetően az utóbbi hetekben megtorpant és csökkenésnek indult, mindazonáltal az újraéledő világgazdaság felszívó ereje és az amerikai terméskilátásokkal kapcsolatos aggodalmak némi friss csapadék ellenére sem múltak el.

Úgy tűnik, hogy a jelenlegi élelmiszerárakat a strukturális tényezők és fundamentumok együttesen mozgatják, ugyanakkor a strukturális beavatkozások, mint a bekeverési kvóta feloldása komoly mennyiségeket szabadított fel az Egyesült államokban. Ez azonban nem sokat változtat azon a tényen, hogy az amerikai időjárási viszonyok akár komoly termésveszteséggel is járhatnak és a kínai vásárlások fellendülése ismét egy szűkös ellátási helyzetet teremthet. Az elkövetkező hónapok kritikusak lesznek az élelmiszerpiacok alakulása szempontjából. A globális gabona- és szójakészletek alig bizonyulhatnak elegendőnek egy nagyobb termelési hiány esetén, míg a világgazdaság fellendülése a jelenleg vártnál sokkal gyorsabb ütemben ösztönözheti a termények iránti keresletet.

Írta: Dózsa Gergely, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31