2022. június 30. csütörtök Pál

Hírek - Élelmiszer

Brutálisan elszabadulhatnak az árak júliustól: ennyibe kerülhet a kenyér itthon

Nyár középen akár már 800 forintba is kerülhet egy kilogramm kenyér, és ha a gabona ára így emelkedik tovább, akkor júliustól általános árrobbanásra kell készülni a húsnál, az olajnál, a tejnél, illetve mindennél, ahol szükség van gabonafélékre. A búza tonnánkénti ára a duplájára nőtt a tavaly júliusihoz képest, ez pedig a liszt árára is hatással van, jelenleg 160 forint kilója, de júliusban újabb 60 forintos áremelkedés jöhet. A búza tonnánkénti ára a duplájára nőtt a háború miatt.
 
 

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. tájékoztatása szerint jelenleg 15-20 millió tonna gabona hiányzik a piacról az orosz-ukrán háború miatt, ez pedig komoly hatással van a világpiaci árakra - hangzott el a Debrecen Televízióban. Hozzátette, a búza tonnánként ára most 130 ezer forint felett van, ez pedig kétszerese a tavaly júliusi áraknak. 

Ez a brutális áremelkedés a liszt árára is hatással van, hiszen míg tavaly nyár végén 85-90 forint volt a kilója, most 160 forint. Ráadásul Lakatos Zoltán szerint júliusban újabb 60 forintos áremelkedés jön, ez pedig azt jelenti, hogy egy kilogramm kenyér ára 800 forint körül lesz, de ezt majd a sütőipar alakítja. A szakember úgy látja, a gabona árnövekedése mindennek az árát emelni fogja, tehát júliustól általános árrobbanás lehet a húsnál, az olajnál, a tejnél, a cukornál, mindennél, amihez szükség van a gabonafélékre.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben