2021. szeptember 22. szerda Móric

Hírek - Élelmiszer

Élelmiszerbotrány: EU-csúcsot akarnak a szlovákok és a csehek

Csehország és Szlovákia találkozót indítványoz a kettős élelmiszer-minőség ügyében az Európai Unió, illetve a kérdésben érintett tagállamok vezető politikusainak részvételével. A találkozó célja, hogy az Európai Bizottság megoldást találjon a kettős mérce problémára.
 
 

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke és a kettős élelmiszer-minőség gyakorlata által érintett országok vezetői mellett utóbbiak szakpolitikusai és a témában illetékes uniós biztosok is részt vennének azon a találkozón, amelyet Csehország és Szlovákia kezdeményez a kettős élelmiszer-minőség ügyében. A találkozót várhatóan idén októberben tartják Pozsonyban - írja a CTK cseh hírügynökség Robert Fico szlovák miniszterelnökre és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnökre hivatkozva.

Komoly politikai problémáról van szó, ugyanis a kettős élelmiszer-minőség gyakorlata olyan hátrányos megkülönböztetés, amely másodrangúvá teszi az uniós állampolgárok egy részét. A visegrádi négyek keretén belüli együttműködés megszűnéséről nincs szó, azonban ez

a regionális szövetség nem gátolhatja meg az országokat abban, hogy a V4 mellett egyidejűleg saját stratégiai utakat építsenek Németországgal és Franciaországgal

- szögezte le Robert Fico.

Az októberi találkozón közelebb kerülhetnek az országok a kettős mérce probléma megoldásához. Ezen kivül az EB teret kap arra, hogy konkrét megoldásokkal álljon elő - jelentette ki Bohuslav Sobotka.

A szlovák agrártárca egy vizsgálat eredményére hivatkozva februárban közölte, hogy egyes multinacionális vállalatok termékeinek jelentős része alacsonyabb minőségű a kelet-közép-európai uniós tagállamok piacain, mint azoké, amelyeket ezek a cégek ugyanolyan márkanév alatt a nyugat-európai piacokon értékesítenek.

A téma később - a visegrádi négyek (Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország) kormányfőinek márciusi varsói csúcstalálkozóján - is terítékre került. A szlovák kormányfő akkor a helyzet sürgős kivizsgálására szólította fel az Európai Unió illetékes hatóságait, majd miután érdemi előrelépés az ügyben nem történt, júliusban azt mondta, ha az EB őszig nem lép az ügyben, akkor Szlovákia nyomásgyakorlásként ideiglenes egyoldalú intézkedéseket hoz, például csak hazai termékeket enged majd a közétkeztetésbe.

Kettős mérce Magyarországon
A Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerint a nagy élelmiszergyártók kettős mércét alkalmaznak a nyugati és a kelet-európai országokban fogalmazott élelmiszereknél. A feltételezést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) idei vizsgálataival kívánták alátámasztani, de az ellenőrzési eredményeket a gyártók vitatták. A kormány mindenesetre 20 pontos akciótervet dolgozott ki, amelynek végrehajtásával emelnék a Magyarországon forgalmazott élelmiszerek minőségét, fejlesztenék a vásárlói tudatosságot, javítanák a hatósági tevékenységek hatékonyságát. Továbbá az akcióterv célja a multinacionális cégek rossz minőségűnek mondott élelmiszereinek háttérbe szorítása.

A szlovák kormányfő szeretné, ha az EU leendő - várhatóan az euróövezet körül formálódó - magjáról szóló tárgyalásokon megfigyelőként Csehország is részt venne. Emellett Fico támogatja azt a cseh felvetést is, amely szerint megfigyelői státuszt kellene adni azoknak a közös európai fizetőeszközt nem használó tagországoknak, amelyek részt akarnak venni az euróövezet tagjainak találkozóin.

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu