2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Élelmiszer

Ezt okozta a durva aszály - Rövidebb lesz a sültkrumpli

Három centiméterrel rövidebbek lesznek idén a belga és a brit sültkrumplik az eddig megszokott 8-9 centiméteres hossz helyett. A burgonyagumók látványos csökkenésének az az oka, hogy több mint 40 éve nem látott szárazság sújtotta a két országot, ami nem csak a méretre, de a terméshozamokra is rányomta a bélyegét.
 
 

Nagy-Britanniában az idei volt a legmelegebb és legszárazabb nyár 1976 óta, a forróság pedig a burgonyatermelők számára okozta a legnagyobb problémát - írja a www.telegraph.co.uk. A csapadékhiány egész Észak-Európában problémát okozott, a burgonya terméshozama ugyanis 20 százalékkal kevesebb lett idén. 

Jön a siófoki Agrárszektor Konferencia november 28-29-én! Az év egyik legnagyobb agráreseményén kiemelt téma lesz többek között a kertészeti ágazat helyzetértékelése, valamint a 2018-as év tapasztalatai. Szó lesz arról, mire számíthatnak a kertészeti ágazat szereplői 2019-ben, és mennyire volt felemás az ágazat éve a szélsőséges időjárás miatt. Ne hagyja ki a számos további jelentős agrártémát felvonultató kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

A szárazság miatt idén sokkal kisebb burgonyagumók termettek Nagy-Britanniában és Belgiumban egyaránt, ami azt eredményezheti, hogy az eddig megszokott 8-9 centiméter hosszú sültkrumplik helyett 3 centiméterrel kisebbek kerülnek majd a boltokba. A chipsek mérete is csökkenhet idén, a száraz talajok miatt ugyanis a krumplik eddigi 50 milliméteres átmérője is kisebb lesz. 

Belgiumban 25 százalékkal csökkent idén a burgonya terméshozama a tavalyihoz képest, pedig a belgák a világ egyik legnagyobb fagyasztott burgonyatermék exportőrei, és évente 2,3 millió tonna fagyasztott krumplit értékesítenek a külpiacokon. Az egyik legnagyobb vásárló éppen Nagy-Britannia, ahol évente 1,75 millió tonna fagyasztott sültkrumpli fogy el, és az egy főre eső fogyasztás eléri a 100 kilogrammot is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben