Ezzel lehet nagyot kaszálni: hódítanak a vitaminozott és szokatlan ízű tejtermékek

agrarszektor.hu
A megnövelt beltartalmi értékű tejtermékek eladása 2026-­ra várhatóan meghaladja a 150 000 millió dollárt - derül ki a Future Market Insights tanulmányából, amire a NAK Élelmiszeripari hírlevele hívja fel a figyelmet. A kiadványból kiderül, hogy sok a szokatlan újítás a tejtermékek piacán, de ezek fogyasztásából még mindig nem jutunk elegendő fehérjéhez és vitaminhoz.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Egészségügyi Világszervezet (World Trade Organisation, WHO) jelentése alapján az iskolás gyermekek jelentős része A-vitamin hiányban szenved, amely csökkentésére a megnövelt beltartalmú tejtermékek kiváló megoldást jelenthetnek. Annak ellenére, hogy a tejtermékek számos tápanyag forrását jelentik, bizonyos technológiai megoldások beltartalmi csökkenést eredményezhetnek, amelyek pótlására hatékony lehetSEőséget nyújt a dúsítás - olvasható a NAK Élelmiszeripari hírlevelében.

A megnövelt beltartalmú élelmiszerek ára némileg magasabb a szokványos termékekhez képest. A megnövelt beltartalmú élelmiszerek dominanciája az ázsiai és a csendes-óceáni térségben (Japán kivételével) a legjelentősebb, ahol az értékesítés várhatóan 2026-ra eléri az 50 000 millió dollárt. A vezető termékek továbbra is a tejporok és tápszerek maradnak, amelyeket a tej és az ízesített tejek fognak követni.


A tejtermékek piacán is folyamatosak a szokatlan újítások. A Lactalis tulajdonában lévő Siggi piacra dobta új kávétartalmú skyr (izlandi joghurtkülönlegesség) termékcsaládját. A bogyós gyümölcs, vanília és áfonya ízekben kóstolható joghurtok 4 százalék hidegen főzött arabika kávét tartalmaznak. A Chobai vállalkozás pedig kifejlesztette új olajosmag-vajakkal dúsított görög joghurtjait. A munka eredményeképpen megszületett a mandulavaj-tartalmú, vanília ízű mézes, a mogyoróvajas csokoládé ízű, valamint a gesztenyevajas vanília ízű termék. A GMO-, mesterséges aroma-, édesítőszer- és tartósítószer-mentes joghurtok bővítik az egészséges termékek piacát.

A legutóbbi hazai reprezentatív táplálkozási felmérés alapján natúr és ízesített, savanyított tejkészítményekből a férfiak naponta átlagosan 33 g­-ot, míg a nők valamivel többet, 38 g­-ot fogyasztottak. A felmérésből kiderült, hogy a teljes fehérjebevitel 16%-át a tej és a tejtermékek adták, amelyből 2-1% a savanyított tejkészítmények és egyéb tejtermékek aránya. A felnőtt lakosság kalciumfelvétele átlagosan 721,3 mg volt naponta, amely alatta marad az ajánlásban szereplő 800 milligrammos értéknek. A férfiaknál ez az érték átlagosan 758,2 mg/nap, míg a nőknél 688,9 mg/nap volt. Az összes kalciumfelvétel 54%-a tej és tejtermékek fogyasztásából származott, amelyből 26%-ot tett ki a tej, 15%-ot a sajtok, 6%-ot a savanyított tejkészítmények, 5%-ot az egyéb tejtermékek és 2%-ot a túró, túrókészítmények. Az új magyar táplálkozási ajánlás naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejtermeket javasol.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?