2019. augusztus 20. kedd István

Hírek - Élelmiszer

Felháborodtak a gazdák: fizetésre szólítják fel őket

Felszólítást küldött több település jegyzőjének a Szeged környéki vízgazdálkodási társulat: fizessék be a földtulajdonosok a csatornák fenntartásához szükséges érdekeltségi hozzájárulást. A gazdák felháborodtak – írja a Délmagyar.hu.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A magyarországi csatornák közül nagyjából 52 ezer kilométert gondoznak az önkormányzatok, 38 ezret a vízgazdálkodási társulatok, 18 ezret pedig a vízügyi hatóságok. Az ingatlantulajdonosok eddig érdekeltségi hozzájárulást fizettek a társulatoknak – Szeged környékén hektáronként évente átlagosan 900 forintot. Január elsejétől változott a szabályozás: a földtulajdonosoknak már nem kell fizetniük, ezt a pénzt az állam adja oda a társulatoknak. Átalakítják a vízügy szervezetét: az állam várhatóan nagyobb felelősséget vállal, de sok részlet még tisztázatlan – éppen a belvízhelyzet kellős közepén.

Az elmúlt 6–7 évben nem történt jelentős beavatkozás a külterületi csatornákon – véli Matuszka Antal, Zákányszék polgármestere. Ilyen helyzetben érkezett nemrégiben a levél a társulattól a település jegyzőjéhez: szólítsa fel a hozzájárulást évek óta nem fizető földtulajdonosokat, rendezzék tartozásaikat. Ezen többen felháborodtak: miért fizessenek, ha ilyen állapotban vannak a csatornák?

Hogy látják a társulatok?

129 ezer 872 hektár 687 kilométernyi csatornáját kell rendben tartania a Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulatnak. Erre 2009-ben bruttó 99,8 millió forintot szedett be – tájékoztatott Kádár Mihály igazgató.

Az ország 82 társulatának bevétele 4,6 milliárd forint volt – azonban Kádár szerint az ország mintegy 108 ezer kilométeres csatornahálózatának fenntartására 60 milliárd forintra volna szükség.

A belvízi védekezés teljes első negyedéves büdzséjét fedezné az az összeg, amellyel több település gazdái tartoznak a társulatnak. Mintegy 45 millió forint a cég kintlévősége, van olyan földtulajdonos, aki az előző évekből 1,3 milliós tartozást halmozott fel.

Aki nem tett eleget törvényben rögzített kötelességének, az ellen eljárunk, az adott település jegyzőjén keresztül szólítjuk fel, fizessen. Idén már nem kell hozzájárulást fizetni, de a korábbi tartozásokat rendezni kell.

Külön alap kellene a pénznek

Matuszka Antal szerint a problémákat helyben kell megoldani – erre az önkormányzat a legalkalmasabb. Úgy látja: a vis maior keret helyett külön alapból kellene fizetni. Fontos volna, hogy a pályázat benyújtását követően 30 napon belül hozzájuthassanak a támogatáshoz – az eddigi 3–4 hónapos várakozási idő helyett.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu