2020. szeptember 29. kedd Mihály

Hírek - Élelmiszer

Francia farmer: 100 millió palack francia pezsgővel nem koccintanak idén

A pandémia hatására kevesen gondolnák, de a francia pezsgők piaca az 1920-as évek nagy válásághoz mérten is drámaian visszaesett, vagyis a sima borászatokhoz képest jobban érintette a pezsgő pincészeteket a kialakult vírushelyzet.
 
 

Idén több mint 30%-kal csökkentek a pezsgő pincészetek bevételei, így a kiesett, 2020-ban már nem pótolható árbevétel lassan közelíti a 2 milliárd eurót. Ez azt is jelenti, hogy közel 100 millió palack pezsgő maradhat év végén bontatlanul a pincékben. Szerencsére eltartható a nemes nedű, ha lesz hozzá elegendő hely, így nem feltétlen számíthatunk arra, hogy a minőségi, francia pezsgők ára csökkenni fog.

A hirtelen keresletcsökkenéshez több módon igyekeznek alkalmazkodni a francia termelők, lehetőleg koordináltan, a több mint 16 ezer termelőt képviselő francia pezsgőgyártók egyesületének (CVIC) segítségével. A termésredukálás sajnos már nem elegendő, a leszüretelt szőlőket is részben kézfertőtlenítő gyártásra kell felhasználni, továbbá olyan tételekkel is számolni kell, ahol csak a megsemmisítés lesz a megoldás. Mivel magas minőségű, jellemzően idős szőlő ültetvényeken folyik a munka, ezért a termelők nehezen élik meg ezt az értékpusztulást. A mennyiségek korlátozása a kisebb pezsgő pincészeteket ráadásul relatív nehezebb helyzetbe hozza a nagyokhoz mérten is.

Rövidtávon átmeneti megoldást adhatnak a beavatkozások termelői oldalon, azonban évekig jelentős lesz a negatív hatás, ha csak nem sikerül hatásos vakcinát fejleszteni a covid-19 vírus ellen. Ennek megvalósulása esetén is időnek kell eltelnie, mire a világ számos részén újból nagyobb társaságok mernek felhőtlenül ünnepelni, francia pezsgővel koccintani, akár fesztiválokon, rendezvényeken, vagy esküvőkön.

A termelők egy része már a francia pezsgő marketing üzenetének finomhangolásán is dolgozik. Azaz ne csak az ünnepi alkalmakkor, hanem a gyakoribb, minőségi italfogyasztás tekintetében is jobban elérjék a lehetséges fogyasztókat.

Történelmi léptékben nézve a francia pezsgő pincészetek már korábban is éltek át válságokat és sikeresen alkalmazkodtak. Hosszú utat járt be a híres francia ital a XIX. századi desszert kategóriától a manapság népszerű nyers, azaz brut pezsgők világáig. Egyes termelők - bár egyelőre kisebbségben vannak véleményükkel - még azt is megfogalmazták, hogy a specializáció helyett lehet, hogy újból bővíteni fogják a termékpalettájukat, és nem csak pezsgő italokat gyártanak, hanem hagyományos, vörös és fehér borokat is, ahogy elődjeik is tették a múltban.

Forrás: https://apnews.com/3a34b8e8c7781334a0bf517645c7ce5e

Szerző: Antal Áron - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu