2021. február 28. vasárnap Elemér

Hírek - Élelmiszer

Így tolnak ki az oroszok a magyar húsos cégekkel

Felére esett vissza az orosz import értéke 2015 első nyolc hónapjában. Eddig 39 százalékkal zuhant a volt Szovjetunión kívüli országokból érkező termékek mennyisége, miközben az országban mélyülő válság csökkentette az orosz fogyasztók vásárlóerejét. Eközben Magyarországot és a magyar húsipari cégeket is több millió eurós veszteségek érték a tavaly augusztus óta hatályos korlátozás miatt.
 
 

Idén megközelítőleg 39 százalékkal zuhant az Oroszországba érkező import mennyisége, miközben az ország vásárlóereje is jelentősen csökkent – írja a napi.hu a moszkvai szövetségi vámszolgálat adataira hivatkozva. A szervezet szerint 2015 első nyolc hónapjában az orosz árubehozatal 103,9 milliárd dollárt ért el, a tavalyi 170,3 milliárd dollárral szemben. A jelentős importvisszaesést elsősorban az idézte elő, hogy zuhant a kőolaj ára és a rubel is gyengült a dollárral szemben, így a termékek behozatala összességében drágult.

Már több mint egy éve tart az embargó
Az ukrán válság miatt kivetett nyugati büntetőintézkedések miatt Oroszország tavaly augusztus 7-ével vezetett be teljes embargót a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékek, valamint a baromfi, a hal, a sajt, a tej- és a tejtermékek behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából és Norvégiából. Augusztus 20-ával a listáról lekerültek a burgonya- és hagymavetőmagok, a hibrid csemegekukorica és a zöldborsó, a laktózmentes tejtermékek, bizonyos vitaminok és íz-adalékanyagok, továbbá protein koncentrátumok is. Idén augusztustól az oroszok meghosszabbították az embargót és további szigorításokat terveznek.

Eközben Magyarország már több mint 80 millió eurós veszteséget könyvelhetett el az orosz embargó miatt – jelentette ki Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) miniszteri biztosa. Úgy véli, hogy különösen azok a húsipari cégek sínylették meg az embargót, amelyek piaci helyzetét a kormány az előző években stabilizálta. Így a Gyulahús Kft., a Pápai Hús Kft. és a Kométa is komoly veszteségeket könyvelhetett el. Budai Gyula szerint viszont a kormány alternatív piacokat keresett az érintett húsipari cégeknek és megszilárdította a belső piacokat, ez pedig mérsékelte az orosz embargó hatásait.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu