2020. június 6. szombat Norbert, Cintia

Hírek - Élelmiszer

Már kaphatók a hazai primőr zöldségek a magyar boltokban

A piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben kaphatók hazai termelésű, friss primőr zöldségek: paprika, paradicsom, retek, uborka, fejes saláta, zöldhagyma. A termesztett gombák pedig egész évben a fogyasztók rendelkezésére állnak, ahogy a következő hónapokban minden szezonális zöldség-gyümölcs is. Aki ezekből fogyaszt, sokat tehet immunrendszere erősítéséért, valamint vásárlásával a magyar gazdákat is segíti – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
 
 

Kiemelkedően fontos az immunrendszer erősítése szempontjából, hogy naponta többször, lehetőség szerint három-ötször fogyasszunk különféle zöldséget és gyümölcsöt - írja közleményében a kamara. Gyengébb immunrendszerrel kiszolgáltatottabbá válhatunk a betegségekkel, vírusokkal, így az új koronavírussal szemben is; immunrendszerünk erősítésével hatékonyan segíthetjük szervezetünk védekezését, egy esetleges fertőzés esetén pedig a mielőbbi, szövődménymentes gyógyulást.

Kétmillió tonna zöldséget és 800 ezer tonna gyümölcsöt termelünk
A hazai kertészeti termelés képes kielégíteni a lakosság igényeit, hiszen közel 2400 hektáron folyik intenzív zöldséghajtatás, illetve 80 ezer hektáron szabadföldi zöldségtermesztés, amellyel Magyarország közel 2 millió tonna zöldséget termel. Emellett szintén körülbelül 80 ezer hektáron folyik gyümölcstermesztés, ami évi 800 ezer tonna megtermelt gyümölcsöt jelent. Az itthon előállított zöldség-gyümölcs mennyiségének közel fele frisspiaci termék, fele pedig a feldolgozóipar alapanyagaként szolgál.

A piacon már jelenlévő hazai termelésű zöldségek nagy hasznunkra lehetnek ebben, és a következő hónapokban is a rendes menetrend szerint elérhető lesz majd minden megszokott, magyarországi termelésű zöldség és gyümölcs. A zöldségek és a gyümölcsök tápanyagdúsak, tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rosttal és antioxidánsokkal. Sok szakember a „szuperélelmiszerek” közé sorolja őket, amelyek az emberi szervezetben az egészség megőrzését vagy épp helyreállítását szolgálják. A termékek biztonságosak, fertőtlenítést nem igényelnek, de fontos, hogy fogyasztás előtt alaposan, akár többször is mossuk meg és törölgessük meg őket.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA
    Agrárszektor hírlevél
    Ne maradjon le a friss hírekről!
    Iratkozzon fel hírlevelünkre
    és járjon mindenki előtt.

    A szakértő szemével

    Támogató:
    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu