2019. január 19. szombat Sára, Márió

Hírek - Élelmiszer

Megduplázódott a biotermelők száma, de így több a gond is

Megduplázódott tavalyhoz képest a biotermelők száma, de sokkal több esetben észleltek szabálytalanságokat is, különösen a vegyszerhasználatban. Górcső alá vették az élelmiszeriparban, a háztartásokban és az egészségügyben alkalmazott fertőtlenítő szereket is, és kiderült, hogy gyakran csak álbiztonságot okoznak, hiszen nem egy alkalommal mikrobás szennyezettséget tapasztaltak.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

2016-ra – egy év alatt – majdnem megkétszereződött az ökológiai termelők száma, amely így már körülbelül 4 ezerre tehető. Sok esetben azonban szabálytalanságokra is fény derült, ezek fő okai a növényvédőszer-maradékok, farmakológiai hatóanyagok, GMO-s, fajidegen fehérjék, adalékok és segédanyag-maradékok alkalmazása volt. A hibázók súlyos következményekre számíthatnak – derült ki a Hungalimentaria élelmiszer-biztonsági konferencián.

 

Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Tényleg felpörögnek a támogatási döntések? Merre tart a hazai húsipar? Hogyan lesz nemzetközi szinten versenyképes élelmiszeriparunk? Álom vagy valóság a versenyképes állattenyésztés? Hogyan szabadulhatunk meg az import GMO-s szójától? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


A szabálytalanságok eredője sokrétű, a növényvédőszer-maradékok esetében például tiltott szerek, engedélyezett készítmények, véletlen szennyeződés, vagy az előírásokban bekövetkezett változás is lehet ok. Ami a következményeket illeti, véletlen szennyeződés esetén a tanúsítványhasználat vagy teljes tanúsítvány visszavonására, újraindulásra, illetve a vevők értesítésére számíthat a hibázó vállalkozás. Érdemes megjegyezni, hogy véletlen szennyezés abból is adódhat, ha a szomszédok permetszerét fújja át a szél, de egy múltbéli vegyianyag-szennyeződés is sokáig érezhető az adott területen.

A fertőtlenítőszerek ellenőrzésének tapasztalatairól számolt be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Vizsgálataik során leghatástalanabbnak a fertőtlenítő hatású mosogatószerek bizonyultak, de higiéniai szempontból még jelentősebb problémát okozhatnak a kézfertőtlenítő szerek. Míg ugyanis a mosogatószerek esetén a szer koncentrációjának növelésével fokozni tudjuk annak hatékonyságát, addig a kézfertőtlenítő szerek alkalmazásánál erre már nincs lehetőségünk.

A kézfertőtlenítő szereket egyébként nemcsak az élelmiszeriparban, hanem a háztartásokban és az egészségügyben is alkalmazzák, ami gyakran álbiztonságot okozhat. Számos esetben tapasztalták ugyanis a fertőtlenítő szerek (bontott es bontatlan csomagolásában egyaránt) mikrobás szennyezettségét.

Bemutatták a konferencián a biotermékek eredetigazolását biztosító ADNS Jogjegy rendszert is. A magyar jogtulajdonosak szabadalommal védett eljárása biztosítja a jogvédelmet, az ellenőrzés lehetőségét, segíti a tudatos vásárlást, illetve az áru útjának nyomon követhetőségét. Egy alkalmazást is kifejlesztettek hozzá, amelynek segítségével lehetőség van a tanúsítvány hitelességének ellenőrzésére, a melléklet ellenőrzésére, és hiteles másolat kérésére e-mailben.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA
    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu