Rengeteg ilyen hagymát árulnak a magyar boltokban: ezt jó, ha minden vásárló tudja

Rengeteg ilyen hagymát árulnak a magyar boltokban: ezt jó, ha minden vásárló tudja

Rohamosan csökken a hungariukmnak számító makói hagyma termőterülete Magyarországon, ma már ugyanis egyre kevésbé éri meg a gazdáknak ezt a fajtát ültetni - tájékoztatta az Agrárszektort a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Kiemelték, az újabb nemesítésű vöröshagymák stressztűrő képessége és hektáronkénti termésátlaga jóval meghaladja a hagyományos makói fajtákét, így sokan inkább ezeket választják, ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy az utóbbi években számos termelő állt át vöröshagyma-termesztésről fokhagymatermesztésre a Csongrád-Csanád megyében. Nem árt azonban tudni, hogy a "makói hagyma" megnevezés általában csak marketing célból kerül feltüntetésre a termékek címkéjén, árualap nem minden esetben áll mögötte.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A makói hagyma - mint eredetvédett termék, hungarikum - a szelekciónak és az erre a térségre jellemző termesztéstechnológiának, a kétéves, dughagymás termesztési módnak köszönheti hírnevét és különlegességét - tudta meg az Agrárszektor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától. A klímaváltozás miatt azonban a makói térségben is megváltoztak az éghajlati viszonyok, amely már kevésbé kedvező az itteni nemesítésű hagyományos, konstans fajtáknak - mint például a Makói Bronz -, ezért az elmúlt évtizedben folyamatosan csökkent a termesztése. Emellett az újabb nemesítésű vöröshagymák stressztűrő képessége és hektáronkénti termésátlaga is jóval meghaladja a hagyományos makói fajtákét, így azok termesztése ma már kevésbé jövedelmező. Országos szinten legnagyobb arányban tavaszi vetésű vöröshagyma termelésével foglalkoznak, a fajták szortimentje igen széles ebben a szegmensben - közölte lapunkkal a NAK.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújts a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméret? gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Hazánkban 2021-ben összesen 1574 hektáron folyt vöröshagyma-termelés. Ugyannakor az elmúlt évtizedben átrendeződés volt tapasztalható a hagymatermesztő körzeteknél, a legnagyobb területen - a területalapú támogatások alapján - tavaly Békés megyében 377 hektáron, Bács-Kiskun megyében 314 hektáron, Csongrád-Csanád megyében 252 hektáron, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig 219 hektáron termeltek vöröshagymát - emelte ki a kamara. Hódmezővásárhely körzetben összesen 198 hektáron, ezen belül Makón 20 hektáron foglalkoznak őszi-, és 46 hektáron tavaszi vöröshagyma termesztéssel. Hozzátették, az utóbbi években számos termelő állt át vöröshagyma-termesztésről fokhagymatermesztésre a megyében, ez 350 hektárt jelent, amely jelenleg több, mint a vöröshagyma.

A 2021-es országos termésátlag 39,2 tonna hektáronként, ami 61,7 ezer tonna össztermést eredményezett a tavalyi évben. A makói hagymára nem készül külön kimutatás, általában csak marketing célból kerül feltüntetésre termékek címkéjén, de árualap nem minden esetben áll mögötte, és jellemzően nem nagyobb az áruértéke, mint más hagymafajtáknak - tájékoztatta az Agrárszektort a NAK.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

ARASZ Gazdálkodási Napló és Farm menedzsment! (x)

Az elmúlt évek tapasztalatait felhasználva az Arasz komoly segítség volt a Gazdálkodási napló és az EGN beadás követelményeinek való megfelelésben a gazdálkodások adminisztrációs terheinek csökkentésében.

EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. október 21. 05:57