Súlyos gondok a gombatermesztésben: veszélybe kerülhetnek az ünnepi fogások

Súlyos gondok a gombatermesztésben: veszélybe kerülhetnek az ünnepi fogások

agrarszektor.hu
Munkaerőhiánnyal küzd a belga gombaágazat az ünnepi időszakban, amikor amúgy a legmagasabb a kereslet ezen élelmiszerek iránt. A probléma abban gyökerezik, hogy a külföldi munkavállalók ilyenkor hazatérnek a hazájukba. A belga gombatermesztés az elmúlt harminc évben drasztikus mértékű visszaesést szenvedett el, az ezzel foglalkozó vállalkozások közel négyötöde megszűnt, a termesztés pedig mintegy 40 százalékkal esett vissza.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az év vége hagyományosan a csúcsidőszakot jelenti a flamand gombatermesztők számára, mivel Belgiumban ilyenkor a legmagasabb gombafélék iránti kereslet. A gondot az jelenti, hogy ilyenkor térnek haza az ünnepekre a külföldi vendégmunkások, így sok üzemben pont ebben az időszakban esik vissza a szedőkapacitás - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

Jelenleg a vilt.be elemzése szerint az alapanyag- és energiaköltségek, valamint a munkaerőhiány jelenti a legnagyobb kihívást a belga gombaágazat számára, amely jó pár évtizednyi hanyatlást követően stabilizálódni látszik. Harminc éve Flandriában még 137 gombatermesztő vállalkozás működött, mára ebből mindössze 30 maradt meg.

A termelés elsősorban Nyugat-Flandriára és Limburg környékére összpontosul, és bár az üzemek az évek során egyre nagyobbak lettek, a termelés mennyisége visszaesett. Míg az 1990's években még évi 45 ezer tonna gombát szedtek, ma 28 ezer tonna körüli az éves mennyiség, ami ágazati források szerint elsősorban az olcsó lengyel gomba európai elterjedésének következménye.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?