2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Élelmiszer

Súlyos gondok a gombatermesztésben: veszélybe kerülhetnek az ünnepi fogások

Munkaerőhiánnyal küzd a belga gombaágazat az ünnepi időszakban, amikor amúgy a legmagasabb a kereslet ezen élelmiszerek iránt. A probléma abban gyökerezik, hogy a külföldi munkavállalók ilyenkor hazatérnek a hazájukba. A belga gombatermesztés az elmúlt harminc évben drasztikus mértékű visszaesést szenvedett el, az ezzel foglalkozó vállalkozások közel négyötöde megszűnt, a termesztés pedig mintegy 40 százalékkal esett vissza.
 
 

Az év vége hagyományosan a csúcsidőszakot jelenti a flamand gombatermesztők számára, mivel Belgiumban ilyenkor a legmagasabb gombafélék iránti kereslet. A gondot az jelenti, hogy ilyenkor térnek haza az ünnepekre a külföldi vendégmunkások, így sok üzemben pont ebben az időszakban esik vissza a szedőkapacitás – olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

Jelenleg a vilt.be elemzése szerint az alapanyag- és energiaköltségek, valamint a munkaerőhiány jelenti a legnagyobb kihívást a belga gombaágazat számára, amely jó pár évtizednyi hanyatlást követően stabilizálódni látszik. Harminc éve Flandriában még 137 gombatermesztő vállalkozás működött, mára ebből mindössze 30 maradt meg.

A termelés elsősorban Nyugat-Flandriára és Limburg környékére összpontosul, és bár az üzemek az évek során egyre nagyobbak lettek, a termelés mennyisége visszaesett. Míg az 1990’s években még évi 45 ezer tonna gombát szedtek, ma 28 ezer tonna körüli az éves mennyiség, ami ágazati források szerint elsősorban az olcsó lengyel gomba európai elterjedésének következménye.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!