2022. május 24. kedd Eszter, Eliza

Hírek - Élelmiszer

Taroltak a magyar pezsgők Közép-Európa rangos versenyén: itt vannak a győztesek

16 ország 960 tétele közül kapta meg a legnagyobb elismerést a magyar pezsgő, a Törley Chardonnay Brut. Emellett pedig aranyérmet ért az illatos, magyar szőlőfajtából készült Hungaria Irsai Olivér Doux. A 22. alkalommal megtartott, nívós VinAgora Nemzetközi Borversenyen vakkóstolással zajlott az értékelés, a benevezett tételek idén rekordszámmal voltak jelen, ráadásul rendkívül kimagasló színvonalú mezőny állt össze.
 
 

A VinAgora Nemzetközi Borversenyen a 139 éves Törley Pezsgőpincészet bezsebelte a „nagydíjat”: Champion díjat nyert a tradicionális eljárással – Méthode Traditionnelle – több éves palackos erjesztéssel és érleléssel készített zászlóshajója, a Törley Chardonnay Brut. A megmérettetésen egy-egy kategória 10 legjobb tételét a bírák újra előveszik visszakóstolásra, s azok legjobbja kapja ezt a fődíjnak is tekinthető elismerést. Az ehhez a komplex pezsgőhöz felhasznált szőlő a pincészet Etyek-Budai Borvidéken található, saját chardonnay területeiről származik, kiemelt gondosság jellemzi a szőlőtermelés és -feldolgozás minden fázisát.

A Törley Chardonnay Brut pezsgő 100%-ban Chardonnay szőlőfajtából készült, amelyet a Champagne-hoz hasonló adottságú Etyek-Budai Borvidék legjobb területeiről válogatnak. Szalmasárga színű, illatban az almát és a körtét idéző jegyek kiegészülnek az érlelés alatt kifejlődő, finoman megjelenő toast-os és piskótás asszociációkkal. A korty karakterét az egyenes, élénk savak érzete határozza meg, amelyekhez szorosan tapadnak az olyan citrusos zamatok, mint a citrom, a lime és a grépfrút. Könnyed testtel, klasszikus érlelt pezsgős jellemzőkkel találkozunk ennél a vitalitással, eleganciával bíró, hosszú lecsengéssel záruló tételnél. Aperitifként vagy kaviár, hideg halételek és fűszeres fehér húsok remek társa.

Nem vitás, hódít a pezsgő hazánkban, egyre népszerűbb, s azt is megfigyeltük, hogy egyre többen keresik az értéket és a magasabb minőséget képviselő buborékosokat

– jelentette ki Csomay András, a Törley Pezsgőpincészet marketing csoportvezetője.

A szakember kifejtette, hogy a Törley és Hungaria pezsgők hazai szőlőből, a magyar kollégák szakértelmének köszönhetően váltak azzá, hogy most ismét rangos nemzetközi elismeréseket nyerjenek, nemcsak a pincészetnek, de Magyarország számára is. Csomay András elmondta, hogy nagyon büszkék erre a két díjra, óriási megtiszteltetés, hogy a 16 országból érkező, rekordszámú versenyminta kiváló tételei közül nagydíjat és aranyat nyertek a Törley pezsgői.

Az Irsai Olivér szőlőfajtát lassan 100 évvel ezelőtt, 1930-ban nemesítették a Csaba Gyöngye és a Pozsonyi Fehér fajtákból, azóta pedig számos helyen telepítették külföldön is. A név körül számos legenda kering, de megalkotója az egyik barátja abban az évben született fiáról nevezte azt el. Jelenleg az ország egyik legkedveltebb fajtája, úgy tíz évvel ezelőtt kezdődött nagyívű felemelkedése. Nagyon népszerű, könnyen érthető száraz bor és pezsgő formájában is. 2009-ben debütált a Hungaria Irsai Oliver Doux tétel, közkedvelt gyümölcsös, virágos frissességével korábban is számos elismerésben részesült már.

A Hungaria Irsaija palackos erjesztésű és érlelésű, az ún. Méthode Transvasée eljárással készül, a hagyományos technológiával szemben nem érlelik olyan sokáig – így inkább egyfajta eleganciát ad a pezsgőnek, cél, hogy a szőlő elsődleges zamatai és az érlelésből származó aromák kiegészítsék, támogassák egymást. Lédús muskotályszőlő egy leheletnyi lezserséggel. Irsai Olivér „magával ragadó egyéniség”, akinek a nevét mindenki jól ismeri. Elegáns, mégsem fellengzős, karakteres, mégis gyengéd. Telt ízének köszönhetően friss gyümölcssaláták és gyümölcsös desszertek tökéletes kiegészítője.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben