Magasabb szintre szeretném emelni a hungarikumot - interjú Borbély Balázs fiatal gazdával

agrarszektor.hu
Borbély Balázs igyekszik több lábon állni: biogyümölcs termesztésen kívül - melyből később biopálinkát kíván előállítani - a manapság jól forgó kukorica, és egyéb szántóföldi növények termesztésével is foglalkozik. A kezdetekről, termelésről, értékesítésről és jövőbeli terveiről kérdeztük a fiatal gazdát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Agrárszektor.hu: Hogyan kezdett el gazdálkodni? Mióta foglalkozik ezzel a tevékenységgel?

Borbély Balázs: 2008-ban, a fiatal gazda pályázatom elnyerése után kezdtem el gazdálkodni. Édesapám közel 30 éve pálinkafőzdét vezet Komáromban. A bérfőzés mellett kereskedelmi főzést is végez, melyhez nélkülözhetetlen a jó minőségű gyümölcs vásárlása, erjesztése. Ezért is kezdtem gyümölcsös telepítésébe. A gyümölcsös közvetlenül a pálinkafőzde mellett terül el, ezáltal a főzésen kívül a gyümölcs termesztését is fokozottan figyelemmel tudjuk követni, így főzésre a legalkalmasabb érettségi állapotban lévő gyümölcs kerül.

Agrárszektor.hu: Hány hektáron termel jelenleg, ebből mennyi a saját? Mi minden terem a földjein?

Borbély Balázs: Komáromban van a gazdaságom: 10 hektár gyümölcsössel, és 20 hektár szántóval rendelkezem. Ebből mindössze 10 hektár szántó a saját, illetve családi tulajdon, a többit bérlem. Jelenleg biogyümölcs termesztéssel (szilva, körte, birs, naspolya), szántóföldi növénytermesztéssel (őszi búza, kukorica, napraforgó), kertészeti és kommunális (hó eltakarítás, síkosság mentesítés) szolgáltatással foglalkozom.

Agrárszektor.hu: Hol tudja legjobban értékesíteni a terményeit?

Borbély Balázs: Mivel a gyümölcsös még nem termő, így azt még értékesíteni egyelőre nem tudom. Amint az ültetvény termőre fordul, és biogyümölcsöt szüretelünk, az ebből főzött pálinka biopálinka lesz. A gyümölcsök egy részét pálinkafőzésre az Istenkúti Pálinkafőzdének értékesítem, másik részét is étkezési célra belföldre, vagy külföldre tervezem értékesíteni.

A szántóföldi növényeket a helyi szövetkezeten, a Komárom Környéki Gabonatermesztők Szövetkezetén keresztül értékesítem, mellyel elégedett vagyok. Leginkább kukoricát éri meg termelni, főleg mióta az ipar (szeszgyárak) is beszállt a felvásárlásba.

A fontosabb partnereim az Istenkúti Pálinkafőzde, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., az MTA Növényvédelmi Kutató Intézet, az Axiál Kft., a Biocont Kft., a Komárom Környéki Gabonatermesztők Szövetkezete, a Novochem Kft., a Timac Agro Kft. és a RAGT Vetőmag Kft.

Agrárszektor.hu: Gyakran pályázik? Honnan értesül a lehetőségeiről?

Borbély Balázs: Igen, igyekszem minél gyakrabban élni a pályázati lehetőségekkel. A fiatal gazda pályázaton a gyümölcsös telepítését végeztem el, majd a kertészeti géptámogatással egy erőgépet vettem, az öko AKG támogatás elnyerésével pedig az öko agrár- környezetgazdálkodási program keretei között gazdálkodom. Az agrárkamarától és a szaktanácsadómtól értesülök a pályázati lehetőségekről.

Agrárszektor.hu: Milyen fejlesztéseket tervez a jövőben? Mik a célok?

Borbély Balázs: A termőterület növelésére valamint a gépállomány korszerűsítésére törekszem. A munkagéppark bővítésével, szárzúzó, axiálpermetező, oldalazó talajmaró beszerzésével szeretném az ültetvény művelését gazdaságosabbá, illetve könnyebbé tenni. Céljaim közé tartozik, hogy az általam megtermelt biogyümölcs étkezési, illetve pálinkafőzési célra történő értékesítésével a pálinkát, mint hungarikumot magasabb szintre emeljem.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02