2018. március 20. kedd Klaudia

Hírek - Európai Unió

Rossz hír: még több adminisztrációs teher várhat a gazdákra

Lényegesen több adminisztrációs feladat elé állítják majd az uniós gazdákat a következő uniós költségvetési ciklusban, erre utalnak a Közös Agrárpolitika (KAP) eddig megjelent módosítási elképzelései. Jelenlegi formájában ugyanakkor sem a magyar, sem az uniós mezőgazdaság nem lenne működőképes a támogatások nélkül.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

A közös agrárpolitika eddig megjelent módosítási elképzelései arról árulkodnak, hogy még több adminisztrációs feladat vár a gazdákra – hangoztatta söptei sajtótájékoztatón Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke. A cél az, hogy minden gazda időben hozzájusson az európai uniós támogatásokhoz, ezt kell segítenie a közreműködő szervezeteknek és az érdekképviseleteknek is.

Az alelnök szerint jelenleg nincs olyan kifizetetlen támogatás, amely ne okkal maradt volna el. Az esetek többségében valamilyen birtokvita van a háttérben, így a támogatásokat csak azután lehet kifizetni, ha ezek a viták lezárultak – tette hozzá.

Míg 2016-ban 47 ezer értesítést küldött ki a problémás támogatási kérelmek miatt a kifizető ügynökség, addig 2017-ben már csak 26 ezer gazdálkodót kellett értesíteni előzetes ellenőrzés keretében valamilyen hiányosságról, ami 60 százalékos csökkenést jelent. A MAGOSZ elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió sokszor csak 3-4 év múlva ellenőrzi az igénylések jogosságát és a kifizetéseket, így ha akkor derülnek ki a hiányosságok, az az érintettek számára komoly nehézségeket jelenthet.

Jelenlegi formájában sem a magyar, sem pedig az uniós mezőgazdaság nem lenne működőképes a támogatások nélkül – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke (NAK). 2015-ben például Magyarországon 800 milliárd forintnyi agrártámogatást fizettek ki, miközben abban az évben az agrárágazat adózás előtti eredménye 500 milliárd forint volt.

A képet árnyalja, hogy a negatív eredmény sokszor azért keletkezik, mert a közös agrárpolitika keretében fizetett forrásokhoz olyan kötelezettségek társulnak, amelyek jelentősen drágítják az európai termelést, és bizonyos esetekben a terméseredményeket korlátozzák, csökkentik.

Győrffy Balázs szerint várható, hogy a környezetvédelemmel és a természetvédelemmel kapcsolatos újabb korlátozások lépnek majd életbe az EU-ban. Így eljöhet egy olyan pont, aminél a jó adottságokkal és megfelelő technikai, technológiai háttérrel rendelkező gazdálkodóknak már jobban megérheti uniós támogatások nélkül, de szabadabban gazdálkodni és termékeket értékesíteni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Hollósi Dávid
  igazgató
  Takarék Agrár Igazgatóság

  Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu