A bioetanol a fenntartható fejlődés motorja lehet

agrarszektor.hu
Egyre több bioetanol üzem épül Magyarországon, amelyek létesítésének egyik legfőbb célja a fenntartható alapanyagokra épülő hazai gazdaság növelése. A Dunaföldváron működő Pannonia Ethanol napjainkra Kelet-Közép Európa legnagyobb bioetanol-előállítója lett. A magasabb feldolgozottsági szintű termékek előállításának egyik eszköze a bioetanol termelés, amelyre Brüsszelben is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon a mezőgazdaságban a versenyképesség záloga a feldolgozott termékek arányának növelése, vagyis annak az előtérbe helyezése, hogy ne a nyersanyagot, hanem a magasan feldolgozott termékeket exportálja a magyar gazdaság. A mezőgazdaság folyamatosan reagál a változásokra, és a gazdák mérlegelik piaci helyzetüket. Fontos a helyi gazdaságok fejlesztése, ebben egy bioetanol gyár jó lehetőséget nyújthat, csökkenti a beruházás kockázatát és a mezőgazdaság stabilitásában is fontos szerepe van - mondta Szabó Zoltán a Magyar Bioetanol Szövetség alelnöke a Magyar Tudományos Akadémián Fenntartható vidéki reneszánsz címmel rendezett konferencián.

A takarmánykukoricát, amelynek termesztése jelentős Magyarországon, helyben dolgozzák fel, ebből állati takarmányt gyártanak, amivel kiválthatják a még mindig népszerű szóját, ezen kívül bioetanolt és kukoricaolajat is előállítanak. Az üzemek létesítése nemcsak a termékelőállítás szempontjából fontos, hanem a hátrányos helyzetű térségek növekedése és a vidék felzárkózása miatt is. Nem elhanyagolható, hogy a bioetanol-előállítás klíma- és éghajlatvédelmi szempontból is fontos, de kiugrás lehet a magyar gazdaság számára.

A Pannonia Ethanol biofinomítója 2012-ben kezdte meg működését Dunaföldváron. Az üzem a takarmánykukoricát dolgozza fel, ehhez a környékbeli gazdálkodók évente több mint egy millió tonna kukoricával látják el a biofinomítót, amelyből 325 ezer tonna állati takarmány, 450 millió liter bioetanol és 10 ezer tonna kukoricaolaj készül.

Csökkent az elvándorlás a térségből
A Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának kutatócsoportja tanulmányt készített. A kutatás a Pannonia Ethanol biofinomító üzem példáján keresztül mutatja be, mekkora fellendülést jelent egy vidéki város életében egy ekkora üzem. Hódos Ferenc, a Pannonia Ethanol stratégiai igazgatója szerint a dunaföldvári beruházással csökkent az elvándorlás a térségből. Háromszorosára nőtt a település adóerő-képessége, illetve a gyárban tapasztalható átlagos bérszínvonal kétszerese az országos átlagénak.

Az Agro-Sükösd Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Kft. együttműködést kötött a Pannonia Ethanollal, így stabilizálta kukoricafelvásárlási árait - mondta Rózsi József, a cég ügyvezető igazgatója. Emellett a mezőgazdasági társaság növelte nyereségét, illetve csökkentette működési és beruházási kockázatait.

A gyárak az előállított bioetanol nagy részét exportálják - mondta Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese. Magyarország - Franciaország után - az Európai Unió második legnagyobb nettó exportőre etanolból 2012 óta. A hazai bioetanol-export értéke 2016-ra már elérte a 296 millió eurót.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06