2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Ez sok pénzt hozhat a konyhára a földeken: sokan már ismerik a titkot

Ez sok pénzt hozhat a konyhára a földeken: sokan már ismerik a titkot

agrarszektor.hu
Egyes számítások szerint évente 145 milliárd forintot köszönhetünk csak a gabonák termesztése esetén a mikorrhiza gombák jelenlétének a talajban - mondta Parádi István, ELTE TTK Biológiai Intézet adjunktusa a Portfolio AgroFuture 2024 konferencián. Kiemelte, az arbuszkuláris mikorrhiza valószínűleg a legfontosabb összekötő kapocs a talaj és a növények között, hiszen mikroelemeket juttat ez utóbbiak számára, emellett a talaj szerkezetét is stabilabbá teszi. Kutatások szerint mikorrhiza kijuttatásával átlagosan akár 16 százalékos termésnövekedést is el lehet érni a gabonafélék esetén.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mostanában az EU-ban egyre nagyobb teret kap a talajegészség és annak fontossága, hiszen fontos, hogy egy talaj a lehetőségeihez képest maximálisan elősegítse az ökológiai, illetve az emberek számára fontos szociális funkciókat - hangsúlyozta Parádi István előadásában. Beszélt arról, mennyire fontos ökológiai funkciókat töltenek be a talajok, ilyen például a tápanyag körforgás, a széntárolás, a betegségek, kórokozók elleni védelem, a szennyeződések csökkentésse, valamint az élőhely biztosítása. Mindezek hatására olyan előnyöket kapunk egy jó minőségű, egészséges talajtól mint az élelmezés- és jövedelembiztonság, az élelmiszerbiztonság, a tiszta víz, a talajerózió csökkentése vagy akár a biodiverzitás csökkentése.

Miért fontos nekünk a biodiverzitás?

A FAO sok évig azt mondta, hogy a talajokban található a földi élőlények 25 százaléka, tehát az egynegyede, ami nagy szám volt már akkor is, azonban tavaly megjelent egy analízis, amely során újra számolták ezt, és kiderült, hogy legalább 60 százaléka lakik ezen élőlényeknek a talajban. A szakember közölte, ez elég nagy érték, azonban, ha megnézzük azt, mennyit ismerünk ezekből, megdöbbentő számot kapunk, hiszen például a baktériumoknál mindössze 1,5 százalékra becsülik ezt. 

Ugyanakkor bizonyos mezőgazdsági konvencionális módszerek jelentősen pusztítják ezt a kincsesbányát, úgyhogy folyamatsan veszítjük el azokat az élőlényeket, amelyekről nem tudunk semmit.

Parádi István kitért arra is, miszerint a sokféleség nem csak azt jelenti, hogy hányféle faj található a talajban, hiszen mindnek megvan a maga funkciója, mind ellát egy bizonyos feladatot. Tehát amikor elveszítjük a diverzitást, nemcsak a fajokat, hanem azokat az eszközöket is elveszítjük, amivel a talajt jobbá tudjuk tenni. Ha kiesik egy faj, egy másik át tudja ugyan venni a feladatát, de ha túl sokat veszítünk el egyszerre, akkor a rendszer akár össze is omolhat.

Mikorrhiza, a láthatatlan erőforrás

Az arbuszkuláris mikorrhiza valószínűleg a legfontosabb összekötő kapocs a talaj és a növének között, többek között olyan mikroelemeket is juttat a növényeknek mint a foszfor, a nitrogén, a réz vagy a kálium - tájékoztatott a szakember. Hozzátette, kutatások szerint mikorrhiza kijuttatásával átlagosan akár 16 százalékos termésnövekedést is el lehet érni a gabonafélék esetén. Emellett egyes számítások szerint évente 145 milliárd forintot köszönhetünk csak a gabonák termesztése esetén a mikorrhiza gombák jelenlétének a talajban.

A Portfolio AgroFuture 2024 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Címlapkép forrása: Berecz Valter
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31