2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Hírek - Gépek

Gyakorlati témák gazdálkodóknak: A fejőrobot hatékonyan munkába állítható kisebb üzemeknél is

Az általános sztereotípiákkal ellentétben a fejőrobotos technológiai fejlesztések már nem a nagyüzemi gazdaságok privilégiuma, sőt, a fejőrobot fejlesztéssel járó komplex technológiai fejlesztések relatíve kisebb méret mellett könnyebben megvalósíthatóak, mint a több ezres nagyüzemi telepeken.
 
 

A fejőrobot beruházások önmagukban nem hatékonyak, de bevezetésük egyre inkább szükségszerű, mert nehezen találni munkaerőt a nem szokványos munkarend miatt. Ha már kényszer, érdemes hatékonyan bevezetni, hogy meg is térüljön.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Az elmúlt években tapasztalt hazai bérnövekedési dinamika a mezőgazdasági ágazatot is kihívások elé állította, ezen belül pedig a hazai tejhasznú tehenészeteket is. A fejéshez kapcsolódó jellemzően egyedi munkarendek miatt, az emelkedő bérköltségek mellett sem egyszerű a jelenlegi munkaerő megtartása, vagy esetleges pótlása. A külföldi munkaerő behozatala csak átmeneti és tüneti kezelése a problémának. Hosszú távon egyre inkább előtérbe kerülnek a hazai tejhasznú ágazatban is az olyan automatizációt növelő beruházások, mint például a fejőrobotok telepítése.

Az AKI Tesztüzemi Adatbázisa alapján az elmúlt években az egyre drágább munkaerőköltség - az emelkedő nyerstej átvételi árak ellenére is - rontotta a hazai tejhasznú ágazat jövedelmezőségi kilátásait, és a helyzet feltételezhetően a tavaly sem javult.

Egy fejőrobot jellemzően 50-70 állat kiszolgálására képes, ezért az ennél kisebb üzemek esetében nem, vagy csak korlátozott kihasználás mellett alkalmazható. Az ún. szabad forgalmú istállókban (az istállóban a tehenek mozgását gyakorlatilag semmi sem korlátozza) kialakított fejőrobot fejlesztésekkel az állatok mozgatására fordított munkaidő azonban akár 60%-kal is csökkenthető.

A fejőrobot technológia előnye a tejhozam emelkedése mellett többek között a fejéshez kapcsolódóan az állatokat érő stresszhatás csökkentése, és az állatállományról rendelkezésre álló széles körű adatállomány révén az egyedi takarmányozás, betegség megelőzés. Tapasztalatok alapján a fejőrobotok telepítésével napi átlagosan 3-szori fejés és átlagosan 10%-os tejhozam emelkedés reálisan elérhető.

Az új technológia azonban új kihívások elé is állítja az ágazati szereplőket: a telepítés mellett az üzemeltetés elsajátítása, a napi működés során felmerülő problémák kezelése és a működtetéséhez kapcsolódó megfelelő szakemberek megtalálása.

A fejőrobotok csak abban az esetben eredményeznek fejlődést, ha komplex technológiai átállással kerülnek bevezetésre (ideértve az állomány fejőrobotra való átállítását, az istállók és takarmányozás fejlesztését) és képesek vagyunk a széleskörű adatállományból gazdálkodási döntéseket hozni.

Átlag adatok alapján a növekvő tejhozam, a csökkenő munkaerőköltség, pontosabb takarmányozás és a komplex fejlesztéssel együtt járó egyéb költség megtakarítási lehetőségek (például szalma költség megtakarítása) mellett a fejőrobot fejlesztések 10 év alatt reálisan megtérülnek, és ez az idő vissza nem térítendő támogatással tovább csökkenthető.

Írta: Magyar Attila, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu