Meddig tart még az élelmiszerdrágulás? Elemzők szerint 2013-ig!

agrarszektor.hu
Meddig tart még vajon a gabonaárak szinte töretlen emelkedése? A Credit Suisse elemzői szerint 2012-nél előbb biztosan nem fejeződik be, köszönehetően elsősorban a növényvédő szerek várhatóan jövő évig tartó áremlkedésének.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A befektetési bank elemzése szerint idén, a vetésterületek emelkedése ellenére csak mérsékelten növekednek a gabonakészletek, amely további áremelkedést, ennek következtében a 2012-es évben is agrárpiaci termelésnövelést vetít előre.

A gazdálkodók ugyan már idén is nagyobb területeken termeltek, azonban még ez is kevés lesz a kifejezetetten rossz időjárás miatti tavalyi terméskiesés pótlására - áll az elemzésben.

Miután 2012-ig a Credit Suisse nem vár árcsökkenést az árupiacokon, a gazdálkodók várhatóan magasabb eredményt könyvelhetnek el, mint 2010-ben. Az amerikai gyapottermelők profitja akár duplájára is nőhet a 2012-es árkorrekcióig - állítja a bankház. A gabonakészletek tehát 2013-ra mutathatnak fel jelentősebb emelkedést, ami az árakat is lenyomja majd.

A csökkenő gabonaárak nyomán a növényvédő szerek árában is korrekció következik majd be: a növények számára alapvető tápanyagok közül a nitrogén, a foszfor és a kálium ára is csökkenthet 2013-ban. Addig azonban - vagyis idén, és 2012-ben is - továbbra is drágulni fognak a műtrágyák, hiszen a termelés emelkedésével a gazdálkodók kereslete is nő.

Kálium esetében különösen optimista a bankház: várakozásaik szerint jövőre akár a tonnánkénti 500 dollárt is átlépheti a tápanyag ára. Jelenleg a gyártók legtöbbje összes készletét eladta, és már szállítási szerződéssel rendelkeznek olyan nagy régiók felé, mint Kína.

A világ legnagyobb műtrágya gyártója, a PotashCorp rendelkezik egyedül a piacon még 1,5 millió tonnás kapacitással - állítja a Credit Suisse.

A már régóta várt új szaúdi üzem, a Ma'aden projekt várhatóan az idei év második felében megkezdi a foszfát gyártást, 2012-re pedig már teljes kapacitással működhet a gyár, így itt is árcsökkenés várható 2013-ban. Addig azonban szűk készletekkel számol a bank.

A fentieknek megfelelően a bankház befektetéser alkalmas célpontokként jelölte meg a legnagyobb növényvédőszer gyártókat, így a norvég Yara Internationalt, valamint a PotashCorp-ot is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31