2021. május 7. péntek Gizella

Hírek - Gépek

Őszi haltelepítés a Balatonon

Ötvenezer darab egynyaras süllőt, és 245 tonna 2-3 nyaras pontyot juttat a Balatonba november végéig, az őszi haltelepítés keretein belül a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. – tudta meg az MTI Varga Lászlótól, a cég vezérigazgatójától.
 
 

Ha az őszihez hozzávesszük a nyári illetve a tavaszi telepítést, akkor a társaság várhatóan teljesíti az egész éves ütemtervét, ami összesen 350 tonna pontyot, 250 ezer előnevelt csukát, tízezer compót, egymillió előnevelt és ötvenezer egynyaras süllőt jelent – tájékoztatott Varga László.

A tógazdaságok korábbi értékesítési terve miatt egy darabig nem volt lehetőség arra, hogy a Balaton vízgyűjtő területén lévő saját gazdaságból tudják az ivadékokat biztosítani. Mivel ez a terv módosult, visszatértek a régi rendszerhez.

Mivel tavaly megszűnt a nyereségérdekelt halászat a Balatonon, ezért a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. csak szelektív halászatot folytat, és ezzel próbálja ritkítani a tó busa- és keszegállományát. Az idén kiforgott 150 tonnányi busát eladják feldolgozásra, míg a 40 tonnányi keszeget a közeli horgásztavakba értékesítik.

Az idei rengeteg csapadék a Balatonra is hatással volt. A Sió-zsilip például tovább volt nyitva, mint az eddigi években, és még egy darabig várhatóan nyitva is marad, ez nagyon kedvez az angolnafogásnak, így igazolódott Gönczy János korábbi halgazdálkodás béli vezérigazgató állítása, mely szerint az angolnák tavasz végén, nyár elején illetve ősz a vándorlási időszaka. Ennek a vándorlási rutinnak köszönhetően valószínűsíthető, hogy a tavalyi 60 tonnás angolnafogás idén 100 tonnára módosul a víz 6-8 fokra hűléséig.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu