2022. január 20. csütörtök Fábián, Sebestyén

Hírek - Gépek

Új csúcs: Óránként 43 hektár lucernát vágott le a világrekorder (videó)

Idén július elsején, az USA-ban állítottak fel új világrekordot a lucernakaszálás kategóriájában. Tate Mesbergen a vonulási időket is beleszámítva csaknem 350 hektárt vágott le 8 óra leforgása alatt.
 
 

A feladat az volt, hogy 8 óra alatt minél nagyobb területről vágják le a lucenát. A mért időbe a táblák közötti vonulás is beleszámított, ezért előzőleg alaposan meg kellett tervezni a munka útvonalát. A traktor egy Claas Axion 880-as gép volt, mögötte három darab Claas Disco 1100 RC kasza dolgozott. A levágott takarmánynövény mennyisége hektáronként 2,34 tonna lett. Mivel a  sebesség különösen fontos volt, ezért maga a vágás is rendhagyó módon, fordulók nélkül történt: körkörösen.

Végül 8 óra leforgása alatt 348,7 hektárrral végeztek, beleértve a vonulást is, ami azt jelenti, hogy óránként 43,6 hektárt tudott lekaszállni a gép. Munka közben a csúcssebessége 30 km/ha volt, a közúton pedig 48 km/h-val száguldott a traktor. A korábbi rekord bő 141 hektár volt 8 óra alatt, igaz, akkor az átlagtermés több mint kétszerese volt a mostaninak: 5,24 tonna. Így óránként csak 17,6 hektárral boldogult a gép, beleértve a vonulást is. Az átlagsebességek megegyeztek a mostanival.

A videó 0.30 perctől válik izgalmassá.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!