Elárulta titkát a sztárkertész: ezzel a trükkel garantáltan sok paradicsomod lesz jövőre

Sok kertész elköveti azt a hibát, hogy habár megfelelően és kellő odafigyeléssel gondozza a paradicsomokat, a növény számára szükséges kalcium pótlásáról elfeledkezik. Ennek gyakran az a következménye, hogy még mielőtt leszedhetnék a terméseket, azok elrohadnak, így több hetes munkát dobhatnak a kukába. A Japánban élő Zsíros Deszka néven vloggerkedő magyar férfi egyik videójában arról beszélt, hogyan és mikor érdemes kalciumot juttatni a paradicsomok számára a talajba, és milyen filléres trükkel pótolható ez a tápanyag a legegyszerűbben. A vlogger egyébként többek között mezőgazdasággal, azon belül pedig zöldségtermesztéssel is foglalkozik a távoli országban.

Nagyon sok kertész beleesik abba a hibába, hogy habár kellően odafigyel a paradicsomnövényekre, a kalcium pótlásáról megfeledkezik, ennek pedig súlyos következménye lehet. Ha ugyanis nem kap elegendő kalciumot a paradicsom, akkor még mielőtt leszedhetnénk a terméseket, elrohadnak a növényen. Ez nagyon bosszantó, hiszen azt gondolnánk, mindent megtettünk, gondosan felneveltük a növényeket, ám amikor már ehetnénk munkánk gyümölcsét, elpusztulnak. 

A rohadás oka legtöbb esetben a kalcium hiánya, a paradicsomnak ugyanis szüksége van kalciumra és kalcium-karbonátra, amelyet általában a talajból tud felvenni. A termések idő előtti rohadásának elkerülése érdekében annyit kell tennünk, hogy gondoskodunk ennek a tápanyagnak a pótlásáról. Erre kiváló megoldás lehet az összetört, összezúzott tojáshéj: szárítsuk ki a megmaradt héjakat, majd zúzzuk őket porrá. A kalciumot ősszel érdemes a talajba dolgozni, de az ültetést követően a növények szára köré is ajánlott porrá őrölt tojáshéjat hinteni. 


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Nem mindegy, mely növények kerülnek egymás mellé a kertben.
Végzetes hibák a kertben: ezeket a növényeket soha ne ültesd a paradicsom mellé

Rengeteg növény halálát okozza a tápanyagok hiánya.
Sokan nem tudják, miért pusztulnak a növények a kertben: így lehet megmenteni őket