Elárulta titkát a sztárkertész: ezzel a trükkel garantáltan sok paradicsomod lesz jövőre

Elárulta titkát a sztárkertész: ezzel a trükkel garantáltan sok paradicsomod lesz jövőre

agrarszektor.hu
Sok kertész elköveti azt a hibát, hogy habár megfelelően és kellő odafigyeléssel gondozza a paradicsomokat, a növény számára szükséges kalcium pótlásáról elfeledkezik. Ennek gyakran az a következménye, hogy még mielőtt leszedhetnék a terméseket, azok elrohadnak, így több hetes munkát dobhatnak a kukába. A Japánban élő Zsíros Deszka néven vloggerkedő magyar férfi egyik videójában arról beszélt, hogyan és mikor érdemes kalciumot juttatni a paradicsomok számára a talajba, és milyen filléres trükkel pótolható ez a tápanyag a legegyszerűbben. A vlogger egyébként többek között mezőgazdasággal, azon belül pedig zöldségtermesztéssel is foglalkozik a távoli országban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nagyon sok kertész beleesik abba a hibába, hogy habár kellően odafigyel a paradicsomnövényekre, a kalcium pótlásáról megfeledkezik, ennek pedig súlyos következménye lehet. Ha ugyanis nem kap elegendő kalciumot a paradicsom, akkor még mielőtt leszedhetnénk a terméseket, elrohadnak a növényen. Ez nagyon bosszantó, hiszen azt gondolnánk, mindent megtettünk, gondosan felneveltük a növényeket, ám amikor már ehetnénk munkánk gyümölcsét, elpusztulnak. 

A rohadás oka legtöbb esetben a kalcium hiánya, a paradicsomnak ugyanis szüksége van kalciumra és kalcium-karbonátra, amelyet általában a talajból tud felvenni. A termések idő előtti rohadásának elkerülése érdekében annyit kell tennünk, hogy gondoskodunk ennek a tápanyagnak a pótlásáról. Erre kiváló megoldás lehet az összetört, összezúzott tojáshéj: szárítsuk ki a megmaradt héjakat, majd zúzzuk őket porrá. A kalciumot ősszel érdemes a talajba dolgozni, de az ültetést követően a növények szára köré is ajánlott porrá őrölt tojáshéjat hinteni. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?