Gyors segítség a gyengélkedő növényeknek: így csinálják a profik

Hatalmas problémát és fejtörést tud okozni a gazdáknak és hobbikertészeknek a növények állapotának hirtelen romlása, ami előtt sokan tanácstalanul állnak. Kevesen tudják, de a leromlott kondíciójú növények pillanatok alatt magukhoz térnek, ha kapnak egy kis gyorssegélyt. Ehhez pedig tökéletes segítség lehet a lombtrágyázás. Mit is jelent ez pontosan? Hogyan alkalmazhatjuk biztonságosan? A HelloVidék kérdéseire ismét Megyeri Szabolcs kertész adta meg a válaszokat.

Megyeri Szabolcs elmondta, hogy a lombtrágyázás leegyszerűsítve a növény levélzeten keresztüli táplálását jelenti. A növények a tápanyagok döntő többségét a gyökérzetükön keresztül veszik fel, táplálásuk megszokott módja ezért a talajra kihelyezett vagy a közegbe beforgatott szilárd, esetleg folyékony tápanyag, olvasható a HelloVidék oldalán. A szakember szerint egyes esetekben azonban szükség lehet a lombtrágyázásra is, melynek többféle előnye, gyakorlati haszna van.

Különösen hatékony az eljárás például szárazság idején, és minden olyan esetben, amikor gyökereken keresztüli tápanyag felvétel akadályozott, ilyen például a rossz talajszerkezet, vagy a nem megfelelő talaj kémhatás. A frissen kiültetett palánták esetében például gyakori a levélzet sárgulása, ami a hideg, vagy a gyökérzet sérülése miatti elégtelen tápanyagfelvétel jele, ezen is segíthet a lombtrágyázás. Akkor is kiemelkedően hasznos, ha hirtelen, gyors felszívódású tápanyag kijuttatásra van szükség, továbbá a módszer a gyökérzet későbbi hatékonyságára is jótékony hatással van. A lombtrágyázással elsősorban nyomelemeket (kalcium, magnézium, foszfor, nitrogén) és mikroelemeket (cink, molibdén, bór, mangán) lehet átadni a növény számára. A lombtrágyázással kijuttatott tápanyagok mennyisége ugyan alacsony, de a felszívódásuk, hasznosulásuk nagyon gyors, így hirtelen beavatkozás szükségessége esetén ez a legjobb választás.

Arra a kérdésre, hogy a lombtrágyázással helyettesíthető-e a talajon keresztüli táplálás, Megyeri Szabolcs egyértelmű nemmel felelt, ez a módszer ugyanis mindig kiegészítő táplálást, ideiglenes, gyors megoldást jelent, hosszútávon nem alkalmas növények tápanyaggal való ellátására. A szakember beszélt arról is, hogy mivel ez a módszer inkább alkalmas a nagyobb arányú termesztés során történő gyors beavatkozásra, jellemzően a mezőgazdasági zöldségtermesztésben használatos, ahol a lombtrágyázással viszonylag könnyen végezhető el nagyobb mennyiségű palánta vagy zöldség kiegészítő táplálása, probléma esetén kezelése. Ettől függetlenül a lombtrágyázás kiskerti körülmények között is alkalmazható, de ez a ritkább eset.

A HelloVidék kérdésére Megyeri Szabolcs elmondta, hogy a lombtrágyázás kiskerti körülmények között is alkalmazható, előnyei ilyenkor is jelentősek, azonban a felhasznált szereket meg kell ismerni, valamint a kijuttatás helyes módját is el kell sajátítani, tehát kezdők számára egy kevés tanulást mindenképpen igényel az eljárás. A zöldségtermesztésben és a házi felhasználás esetén is pozitívum, hogy a folyékony lombtrágyába különféle növényvédelmi, permetszerek keverhetők, így a tápanyagok és a permetlevek egy menetben kijuttathatók.

A helyes alkalmazást és a leggyakoribb hibákat illető kérdésre a kertész elmondta, hogy a lombtrágyázást mindig inkább hígabb oldattal, több alkalommal kell elvégezni, a túl erős oldat nehezebben hasznosul és a növényben is kárt tehet. Csapvíz helyett érdemes lágyított vizet, vagy esővizet használni, a vezetékes víz magasabb keménységi foka kedvezőtlen kémiai folyamatokat indíthat el. A víz hőmérséklete sem teljesen mindegy, a legjobb a 13-15 celsiusos víz használata. A lombtrágyázás akkor lesz hatékony és igazán hasznos, ha a kezelt növény kifejlett, egészséges lombozattal rendelkezik. A legjobban a fiatalabb levelek és hajtások használják fel a kijuttatott szert, így ezeket a részeket részesítsük előnyben, illetve ezeket ne hagyjuk ki a permetezésből.

Megyeri Szabolcs beszélt arról is, hogy mennyiben növényvédő szer és lombtrágya egyszerre kerül kijuttatásra, mindig elsőként a növényvédő szert készítsük el (ez általában porból készülő oldat), majd ehhez keverjük hozzá a folyékony lombtrágyát, valamint lényegi elem, hogy három szernél többet ne vegyítsünk egyszerre. Fontos fejben tartani, hogy a lombtrágyázás fő előnye a gyors hasznosulás, azonban az így kijuttatott tápanyagok mennyisége viszonylag kevés, tehát a talajon elvégzett trágyázást semmiképp sem helyettesíti. Lombtrágyázáshoz a legtöbb könnyen oldódó műtrágya alkalmas, de a szaküzletekben kaphatóak direkt erre a célra előállított folyékony tápanyagok is. Kezdők számára elsősorban az utóbbiak ajánlhatók.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ezekkel a trükkökkel gyerekjáték lesz a komposztálás.
Fillérekből is megoldható a kerti komposztálás: az igazi profik már így csinálják

Ezeket a kerti feladatokat nem szabad kihagyni a hónapban!
Ezek a legfontosabb májusi teendők a kertben: itt a 10 pontos feladatlista